24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rusia nu a fost de acord să discute apărarea antirachetă şi controlul armelor
Rusia nu a fost de acord să discute apărarea antirachetă şi controlul armelor
Statele Unite ale Americii intenţionau să discute la summitul bilateral din septembrie de la Moscova apărarea antirachetă şi controlul armelor, dar nu a găsit înţelegere din partea rusă, a declarat consilierul adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, Ben Rhodes, citat de publicaţia rusă Vzgliad.
Administraţia de la Washington a anunţat miercuri anularea întrevederii între preşedinţii SUA şi Rusiei, Barack Obama, respectiv Vladimir Putin, în luna septembrie la Moscova, înaintea summitului G-20 de la Sankt Petersburg (vestul Rusiei), unde liderul de la Casa Albă a anunţat că totuşi va merge. Washingtonul şi-a motivat decizia, între altele, prin faptul că Moscova a acordat azil temporar fostului consultant al NSA, Edward Snowden, dat în căutare de SUA pentru spionaj.
Kremlinul s-a declarat dezamăgit, dar invitaţia pentru Obama de a vizita capitala rusă rămâne în vigoare, scrie RIA Novosti. Moscova este gata să coopereze cu Statele Unite cu privire la toate problemele bilaterale şi internaţionale, conform sursei menţionate.
După cum a declarat Ben Rhodes publicaţiei New Republic, părţii americane nu i-a fost suficient de clar despre ce ar fi putut să discute cele două părţi. „Problema stă astfel: despre ce voiau ei să vorbească? Pentru că nu au dorit să abordeze problema controlului armelor!”, a spus acesta referitor la agenda discuţiilor.
„În 2009, am avut un summit pentru că am simţit că există un progres real. Rusia şi SUA au convenit atunci să coopereze cu privire la Iran, la noul tratat START şi tranzitul afgan”, a explicat consilierul lui Obama. „De data aceasta, ne-am gândit că ar fi oportun să abordăm apărarea antirachetă”, a indicat Ben Rhodes, potrivit căruia Moscova nu a sprijinit această idee.
„Aceasta nu înseamnă că «stingem lumina»”. Pur şi simplu, noi nu dorim să organizăm o întâlnire la nivel înalt de dragul summitului”, a concluzionat oficialul american.
Cea mai mare parte a presei şi experţilor au legat anularea întrevederii Obama-Putin la Moscova de tensiunile asociate situaţiei din jurul fostului consultant al serviciilor secrete americane Edward Snowden, care a dezvăluit un vast program de supraveghere electronică la nivel mondial de către guvernul SUA. La numeroasele solicitări din partea Washingtonului de a-l extrăda pe fugar, Rusia a răspuns prin refuz, motivându-şi decizia prin lipsa unui acord în acest între cele două ţări, iar, în cele din urmă, i-a acordat azil temporar, de un an, fostului spion.

Articole înrudite