Cea mai mare grădină verticală din lume, inclusă în Record Guinness

Vineri, 21 Septembrie 2012 03:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Cea mai mare grădină verticală din lume se află la Rozzano, la periferia oraşului Milano, în nordul Italiei, pe faţada unui centru comercial, unde ocupă o suprafaţă de 1.262,84 de metri pătraţi, o performanţă graţie căreia a fost inclusă, duminică, în Guinness World Record. Această grădină verticală include 44.000 de plante, ce fac parte din peste 200 de specii.
Uriaşa faţadă vegetală, inaugurată în 2010, a fost concepută de arhitectul Francesco Bollani în colaborare cu un cabinet de arhitectură din oraşul francez Montpellier. "Am avut nevoie de un an pentru a aştepta ca plantele să crească într-o seră şi de 90 de zile pentru a le monta pe o faţadă", a explicat arhitectul Francesco Bollani. "Este vorba de o metodă foarte rapidă şi practică, pentru că am folosit mici recipiente metalice. A semănat puţin cu a construi un mare joc Lego", a adăugat el.
Grădina poate să se menţină într-o stare bună graţie prezenţei muşchiului de turbă de Chile, o spumă vegetală care permite acumularea de apă, garantând creşterea plantelor, chiar şi în absenţa solului. Această faţadă de verdeaţă are virtuţi estetice, dar şi practice: ea contribuie la izolarea termică a centrului comercial. Protejându-l de razele Soarelui, grădina verticală garantează şi o reducere a consumului de energie, absoarbe dioxidul de carbon şi reduce zgomotul de fond.
Centrul comercial a cerut înscrierea grădinii în Guinness World Record cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a sa. "Recordul a fost certificat de Lorenzo Veltri, un oficial al Guinness World Record, care a venit de la Londra", a declarat Simone Rao, directorul centrului comercial. Grădina din Rozzano a doborât precedentul record, care aparţinea oraşului Madrid, unde se află o grădină verticală ce are o suprafaţă de 844,05 metri pătraţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu