07 IUNIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Care sunt cele mai căutate meserii
Care sunt cele mai căutate meserii
Tehnicienii, vânzătorii şi muncitorii calificaţi sunt cei mai căutaţi angajaţi la nivel mondial, arată un studiu Manpower. În România se caută cel mai des muncitori calificaţi şi operatori producţie. Cel mai des, specialiştii în recrutare se plâng că nu găsesc oameni pentru posturile de cofetar, patiser, faianţar şi altele şi că a devenit în ultima vreme o ruşine să fii muncitor calificat.
"Avem o mare lipsă de profesionişti din toate domeniile, electricieni, faianţari, adică posturi de execuţie. Sunt posturi foarte bine plătite, avem nevoie de cofetari, patiseri, însă nu găsim oameni", a declarat pentru Ziare.com Daniela Şerban, manager de recrutare la firma Succes TGM. Aceasta adaugă că o mare vină o au şi universităţile, care scot absolvenţi pe bandă rulantă, însă care nu îşi găsesc ulterior loc pe piaţa muncii. Se vehiculează ideea că "avem nevoie de manageri", însă postul de manager este de obicei unul singur, explică aceasta.
"Nimeni nu stă să facă reconversie profesională, societatea comunistă a dat toate aceste posturi, însă acum nu se mai găsesc. Trebuie să atragem atenţia şi universităţilor, sunt societăţi structurate pe profit", explică Daniela Şerban, care este şi manager la un proiect din fonduri europene privind resursele umane. În opinia sa, este nevoie de o educaţie care să pună accent pe stima muncitorului şi nu a titlului pe care îl poartă o persoană.
"Dacă le vom arăta oamenilor realitatea, că sunt stimaţi prin ceea ce fac, nu prin ceea ce sunt, vom avea succes. Li s-a inoculat tinerilor că trebuie să aibă maşină de serviciu, să fie avocaţi, medici. În acest moment, aproape că este o ruşine să fii un bun profesionist", conchide Daniela Şerban.
Conform studiului, 8,1% dintre angajatori, la nivel mondial, încearcă să găsească oameni pentru a ocupa posturile de tehnicieni, aceasta fiind cea mai căutată meserie în Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Columbia, Costa Rica, Olanda şi Mexic. Pe locul doi în topul meseriilor cele mai căutate se află reprezentanţii de vânzări (7,4%), pentru care se găsesc cu greu oameni în Grecia, Guatemala, Irlanda, Japonia, Singapore şi Hong Kong. 6,6% dintre angajatori încearcă din greu să găsească ingineri, iar 5,7% au probleme cu ocuparea posturilor de muncitori necalificaţi. Şi posturile din management şi IT se ocupă greu, arată studiul Manpower: 3,7% dintre angajatori caută directori, iar 3,5% specialişti IT. Restul angajatorilor încearcă să găsească personal pentru posturile de operator producţie şi asistenţi.

Articole înrudite