05 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Prognoza de creştere economică a României va fi revizuită pentru anul viitor”
„Prognoza de creştere economică a României va fi revizuită pentru anul viitor”
Prognoza de creştere economică a României va fi revizuită pentru anul viitor, având în vedere turbulenţele financiare cu care se confruntă Europa, a declarat premierul Emil Boc, miercuri, la deschiderea Anului juridic 2011-2012 în aula Academiei Române. Premierul a cerut în context actorilor instituţionali din sistemul judiciar românesc să participe alături de celelalte puteri la consolidarea statului român, precizând că datele de la nivel guvernamental arată că vremurile grele în Europa şi în lume nu au trecut.
"România a ieşit din recesiune ca primă etapă spre ieşirea din criza economică şi nu ne putem permite niciun fel de derapaje, niciun fel de măsură care să ne scoată din cadrele de stabilitate macroeconomică pe care o avem", a declarat primul-ministru.
Emil Boc a continuat precizând că prognoza pentru anul 2012 presupune încadrarea într-un deficit de 3%, ceea ce înseamnă împrumuturi mai puţine, dar că prognoza privind creşterea economică este afectată de turbulenţele care afectează Europa.
"Gradul de îndatorare a ţării e unul care îi dă o şansă României. Suntem undeva la 31,5 %, procent din PIB cu mult sub maximul de 60% permis de Tratatul de la Maastricht al UE şi cu mult sub datoriile publice ale unor ţări care, astăzi, se confruntă cu probleme uriaşe: Grecia, Italia, Portugalia, Spania sau alte ţări. Dar orice derapaj de politică bugetară n-ar însemna decât o creştere a exponenţială şi rapidă a acestei datorii publice, cu imposibilitatea finanţării ei", a spus premierul.
Emil Boc a întrebat, apoi, referindu-se la cei care vorbesc despre o creştere a deficitelor: "De unde aduc banii să finanţeze aceste deficite bugetare crescute, de unde?".
"Când vedeţi că Spania, Portugalia, Grecia nu găsesc un euro pentru a-şi finanţa deficitele şi sunt ţări cu status vechi în UE şi cu economii mult mai puternice decât economia României. Credeţi că altcineva ar veni din cer să împrumute România, dacă şi-ar scăpa de sub control deficitele bugetare şi să dea drumul la politici populiste şi fără acoperire în creşterea economică? N-ar fi decât calea deschisă, accelerată spre prăpastie spre colaps. (...) De aceea România trebuie să rămână în aceste cadre bugetare care să-i permită şi anul viitor să-şi poată finanţa deficitul. (...) Vreau să ştiţi că numai datorită înrăutăţirii situaţiei din Europa în ultimele două luni, a făcut, repet numai prin acest fapt, fără ca în plan intern să se întâmple nimic, să crească costul dobânzilor la banii pe care-i împrumutăm. (...) Prin faptul că această zonă europeană se află într-o turbulenţă crescută, incertitudine din Grecia şi din alte ţări ale UE au făcut să crească costul dobânzilor de la o lună la alta cu peste 25 %, uneori 50%. (...) Ştiu că poate par stranii şi din afara contextului pe care-l discutăm astăzi. Dar, nu pot să nu vă împărtăşesc câteva dintre aceste temeri şi probleme pe care le avem la nivel global pentru că ele fac parte din viaţa noastră. Nu putem să le ocolim în aceste vremuri, încă neliniştite din punct de vedere economic. Soluţia pe care o avem nu este una de a ieşi în derapaje populiste de orice natură şi aceea de a fi consecvenţi pe drumul respectiv. Politicienii şi-au asumat această sarcină, astăzi, de a nu fi populişti, de a fi criticaţi de oameni, dar de a rămâne cu ţara pe o direcţie corectă. Credem că prin efortul global al tuturor actorilor instituţionali ai statului român, dacă fiecare pe componentă pe care o avem ne facem datoria, putem trece prin această perioadă dificilă în Europa şi în lume", a mai declarat Emil Boc.
În continuare premierul a punctat faptul Guvernul României a acordat întotdeauna atenţia cuvenită sistemului judiciar românesc pe care consideră coloana vertebrală a statului de drept, dar a subliniat şi faptul că Puterile statului nu pot exista rupte de restul societăţii.
"Guvernul României a acordat şi va acorda întotdeauna atenţia pe care sistemul judiciar o merită în sistemul constituţional românesc. Sunt unul dintre aceia care ştiu că justiţia este coloana vertebrală a statului de drept. Şi voi recunoaşte în permanenţă acest lucru că fără o justiţie independentă şi care să funcţioneze care atare un stat de drept nu poate exista. (...) Dar, la fel trebuie să înţelegem că nimeni nu poate trăi într-un vid absolut în România. Nu putem lua Puteri care să trăiască rupte de ceea ce se întâmplă în restul societăţii. Trebuie, raportându-ne unele la altele, respectându-ne atribuţiile constituţionale şi legale să nu uităm că toţi suntem în aceeaşi barcă. Şi în aceaşi barcă nu trebui ca unii să aibă un regim, mai privilegiat decât alţii ci trebuie să vâslim în aceeaşi direcţie. Direcţia este unică, consolidarea României, modernizarea acesteia. Consolidarea României ca stat membru al UE, prin eliminarea acelor lucruri pe care le mai avem în cadrul MCV şi de a ieşi din criza economică în care suntem", a mai spus Emil Boc.


Articole înrudite