18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Specialiştii au descoperit că pisicile înţeleg până la cincizeci de cuvinte
Specialiştii au descoperit că pisicile înţeleg până la cincizeci de cuvinte

Chiar dacă nu vorbesc, pisicile reuşesc să comunice cu stăpânul lor prin gesturi, comportament şi miaunături. După cum explică site-ul specializat Animalpath, această mică felină domesticită este capabilă de a înţelege între 20 şi 40 de cuvinte. Unele pot ajunge să cunoască chiar până la peste 50 de cuvinte din graiul oamenilor, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Pisicile nu înţeleg în mod precis vocile omului, ci detectează combinaţia limbajul sonor uman cu obiecte sau evenimente. Mai exact, ele asociază cuvintele cu posturile corporale, gesturile, tonul şi vocea stăpânului. Aceasta se numeşte învăţare asociativă, care este prezentă şi la câini. În 2019, un studiu japonez a arătat că atunci când un om vorbea neutru cu o pisică, pisica a fost indiferentă, dar când a folosit nuanţarea prin intonaţie, animalul a reacţionat.
Dacă foloseşti des cuvintele „plicuri”, „recompense” şi „mâncare”, probabil că pisica ta le va înţelege sau le va identifica, deoarece le poate corela cu ceva gustos, explică experţii în studiul descries în Anumalpath. În acelaşi timp, probabil că va răspunde la cuvintele „vino”, „nu” şi la alte comenzi pe care le folosiţi frecvent. Cuvintele pe care pisicile tind să le înveţe sunt cele folosite sau menţionate în mod repetat şi par importante.
Un alt studiu a arătat că pisicile îşi pot recunoaşte numele. Ele răspund mai mult la chemarea numelui lor decât la numele altor pisici, aşa cum a demonstrat specialistul japonez în comportamentul pisicilor, Atsuo Saito. Cercetările sale relevă că aceste animale răspund la numele lor atunci când sunt chemate de stăpânul lor şi pot ghici dacă vor primi o recompensă sau o pedeapsă.
În cele din urmă, experţii au susţinut că pisicilor le place ca stăpânilor să vorbească cu ele. Marilyn Krieger, comportamentist felin, a clarificat chiar că este mai probabil ca să reacţioneze şi să interacţioneze dacă oamenii au voci blânde şi calme.


Articole înrudite