06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bâlbâiala şi neseriozitatea aleşilor locali ne fac gaură la buzunar
Bâlbâiala şi neseriozitatea aleşilor locali ne fac gaură la buzunar
Prezenţă redusă a aleşilor locali şi proiecte de hotărâre care au fost votate într-un mod surprinzător, după ce au stârnit discuţii aprinse, au fost elementele principale ale şedinţei Consiliului Local programată pentru marţi la ora 15 şi care a început efectiv după jumătate de oră, odată cu venirea consilierului local PDL Viorel Trif, lucru care a permis întrunirea cvorumului necesar pentru aprobarea celor mai multe proiecte de hotărâri. Practic, doar 14 dintre cei 27 de consilieri locali au fost prezenţi la şedinţă, 3 dintre ei lipsind, ca să zicem aşa, motivat, fiind plecaţi într-o vizită de lucru în Italia. În ceea ce priveşte absenteismul altor consilieri locali, care sunt plătiţi lunar din banii gălăţenilor, este greu de spus care le sunt motivele. Cea mai de neînţeles poziţie au avut-o doi consilieri locali ai PC, Florin Gasparotti şi Tincuţa Tercu, care au venit înainte de ora 15 dar au plecat înainte de începerea şedinţei, ceea ce a făcut ca timp de 30 de minute aleşii locali să aştepte în sală producerea unei minuni, adică apariţia unui ales local care să asigure astfel cvorumul necesar adoptării proiectelor de hotărâri aflate pe ordinea de zi. Este greu de înţeles de ce câteodată se pare că nu primează interesele gălăţenilor care i-au votat pe aleşii locali să îi reprezinte, lucru pentru care aceştia primesc şi o indemnizaţie lunară. Cert este că prin venirea consilierului local PDL Viorel Trif şedinţa a putut începe. Asta după ce consilierul local PC Picu Apostol Roman, singurul consilier local al acestui partid prezent la şedinţă, i-a cerut primarului să declare şedinţa închisă, arătându-se dezamăgit de modul în care au ajuns să se desfăşoare şedinţele Consiliului Local. Picu Roman a mai cerut adoptarea unei hotărâri care să prevadă reducerea indemnizaţiei consilierilor locali, un lucru de bun simţ am putea spune, dacă stăm să ne gândim că fiecare ar trebui plătit după cât munceşte. Una peste alta, cea mai numeroasă prezenţă a avut-o grupul de consilieri locali ai PDL, care au fost prezenţi în număr de 6, urmaţi de grupul de consilieri locali ai PSD, care au fost prezenţi în număr de 5, în timp ce la şedinţă au fost prezenţi doi consilieri locali ai PNL şi doar unul singur de la PC. Cât despre grupul consilierilor locali PNL, am putea remarca faptul că a fost a doua şedinţă de Consiliu Local când acestia au lipsit în masă. Marele absent a fost consilierul liberal Marius Stan, care a lipsiat a doua oară consecutiv la o şedinţă de CL. 

Prezenţă redusă şi proiecte votate pe genunchi

Una dintre problemele ridicate în timpul şedinţei nu este una nouă şi se referă la faptul că pe ordinea de zi apar peste noapte proiecte de pe care consilierii locali sunt puşi să le voteze în necunoştinţă de cauză. Acest lucru a fost sesizat de consilierul PDL Viorel Trif, acesta criticând faptul că pe ordinea de zi au fost introduşe câteva proiecte de hotărâre care nu aveau avizul comisiilor de specialitate şi al căror conţinut nu era cunoscut de aleşii locali. Practic pe lista proiectelor introduse pe ultima sută de metri era unul privind asigurarea unei cofinanţări de 300 de milioane de lei vechi pentru Spitalul de Copii în vederea accesării de fonduri europene pentru cumpărarea unui soft care ar permite aflarea în orice moment a „istoricului” medical al micuţilor. Proiectul a fost votat după ce consilierii PDL au atras atenţia asupra modului în care acesta a fost introdus pe ordinea de zi: „Nu este prima oară când se întâmplă acest lucru şi mi se pare anormal ca aceste situaţii să se repete. Suntem puşi în situaţia de a vota proiecte de hotărâre al caror conţinut nu ni se prezintă din timp pentru a-l studia şi pentru a ne putea pronunţa în cunoştinţă de cauză. Aş vrea să atrag atenţia şi asupra faptului că se fac prea multe şedinţe de îndată, ceea ce arată o transparenţă redusă în cee ce priveşte deciziile care sunt luate”, a mai spus consilierul Viorel Trif.
Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a ţinut să îi spună lui Viorel Trif că are, în ceea mai mare parte, dreptate în privinţa aspectelor semnalate legate de modul în care merg lucrurile în Consiliul Local, dar fâcând şi o precizare: „Este foarte interesant că cei care sunt cei mai vocali în şedinţele de Consiliu Local sunt consilierii locali care nu participă la şedinţele pe comisii, când se dezbat şi se discută proiectele de hotărâre. Nu făceam aluzie la dumneavoastră, domnule Trif”, a spus viceprimarul. Faptul că apar sau dispar proiecte de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu şi că unii aleşi ai noştri nu ştiu ce votează nu ar trebui să mai mire pe nimeni atât timp cât nu sunt aleşi uninominal, ceea ce ar fi permis să dea într-un fel sau altul socoteală celor care i-au votat şi care poate ar fi dorit să îi sancţioneze pentru modul în care îşi fac treaba.


Articole înrudite