19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Niciun minister din cele 15 care compun guvernul nu respectă integral prevederile legii transparenţei decizionale - legea cadru a consultării publice. Situaţia este la fel de dramatică şi la nivel local, relevă studiul prezentat de Academia de Advocacy cu ocazia lansării mişcării civice Coaliţia 52, de vineri.
Academia de Advocacy a solicitat autorităţilor publice lista cu actele normative şi deciziile în pregătire, conform prevederilor legii 52/2003 privind transparenţa decizională, care le obligă pe acestea să furnizeze, la cerere acest tip de informaţii, spre consultare publică. Niciun minister din cele 15 care compun guvernulnu a furnizat Academiei de Advocacy lista cu actele normative în pregătire, în baza primei solicitări. Doar 3 consilii judeţene au răspuns cererii iniţiale, în timp ce alte 5 sunt încă în termenul legal al procedurii. Din cele 54 de primării incluse în studiu, doar una a răspuns cererii iniţiale, iar o a doua este încă în termenul legal al procedurii.
După consumarea celui de-al doilea pas permis de lege – depunerea de plângeri prealabile la autorităţile vizate - situaţia s-a schimbat prea puţin în sensul respectării legii. În continuare, 12 ministere (din 15), 24 consilii judeţene (din 41) şi 32 de primării (din cele 54 incluse în studiu) nu au răspuns sau au răspuns negativ solicitării privind consultarea publicului.
Situaţia este la fel de dramatică în ceea ce priveşte aplicarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public (utilizat de jurnalişti în realizarea anchetelor). Peste 90% din consiliile judeţene, consiliile locale şi primăriile analizate nu asigură cetăţenilor un acces facil la informaţiile publice, site-urile lor fiind lipsite de o secţiune dedicată acestui domeniu. Actualizarea deficientă, informaţiile vagi şi insuficiente şi depăşirea termenelor prevăzute de lege sunt alte aspecte care grevează accesul publicului la informaţii.
„Situaţia este extrem de îngrijorătoare. Nerespectarea acestor legi afectează însăşi substanţa democraţiei participative pe care ne străduim să o construim în România. Fără o aplicare consecventă, în care să se combine decizia politică şi competenţa profesională, astfel de legi rămân literă moartă. Şi de aceea strigă oamenii în stradă că vor să fie luaţi în seamă”, a declarat Radu Nicoşevici, preşedintele Academiei de Advocacy. El a precizat că acest deficit de consultare publică a dat naştere mişcării Coaliţia 52, o alianţă informală de cetăţeni şi asociaţii legal constituite, care cunosc şi au exersat aplicarea Legii 52/2003, cu precădere în cadrul proiectului „Partener activ şi implicat”. Coaliţia, la care au aderat până acum 120 de membri, urmăreşte să impună modificări ale legii care să nu mai permită adoptarea niciunei decizii administrative cu impact asupra comunităţilor fără consultarea cetăţenilor. Programul „Partener activ şi implicat” este derulat de Academia de Advocacy şi pregătete primul corp profesionist de specialişti în lobby din România. Coaliţia 52 a fost lansată în cadrul unei videoconferinţe-multiplex, desfăşurată în Bucureşti, Timişoara, Cluj, Târgu Mureş, Craiova, Bacău, Constanţa şi Ploieşti.


Articole înrudite