08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Unul dintre diferendele dintre putere şi opoziţie este cel privind confiscarea extinsă a averilor, conţinută de o directivă europeană pe care ţara noastră trebuie să o introducă în legislaţia naţională. Parlamentarii USL susţin că au depus un proiect legislativ în acest sens, pe care puterea l-a respins pentru ca ulterior, să susţină un proiect similar într-o proporţie covârşitoare, de 90%, cu cel al opoziţiei. Mai mult, acesta a fost postat o singură zi pe site-ul Ministerului de Justiţie, în 5 iulie, după care pe 6 iulie a fost adoptat în şedinţă de guvern. Deputata PNL Alina Gorgiu, membră a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a subliniat în vizita recent făcută la Galaţi că s-a produs o încălcare gravă a procedurilor, întrucât proiectul de lege depus de ministrul Predoiu ar fi trebuit să rămână postat timp de 30 de zile pe site-ul ministerului, astfel încât să poată fi cunoscut, şi să se poată depune propuneri, pentru ca apoi să intre în dezbaterea parlamentară, iar în final să se adopte varianta care ar fi conţinut modificările rezultate atât din propunerile provenite de pe site-ul ministerului, cât şi cele ale parlamentarilor. Alina Gorgiu a mai atras atenţia asupra faptului că situaţia s-a produs după începerea vacanţei parlamentare, ceea ce ar fi dat suficient timp (60 de zile) pentru realizarea unui proiect legislativ bine lucrat.
În plus, deputata liberală consideră că nu există motivaţie pentru includerea în Constituţie a prevederile legate de confiscarea extinsă a averilor.
În acelaşi timp, deputata Gorghiu respinge ipoteza producerii unor abuzuri viitoare prin intermediul aplicării legii în discuţie: „Nu fac parte dintre parlamentarii care cred că dosarele sînt instrumentate politic” - a precizat liberala.
Întrucât, aşa cum arătam mai sus, a fost încălcată procedura pe tema adoptării legii privind confiscarea extinsă a averilor, ceea ce aduce suspiciunea ilegalităţii, liberala este decisă să atragă în continuare atenţia parlamentarilor asupra acestei chestiuni şi implicit să sancţioneze puterea privind nerespectarea porcedurilor. De aceea „în prima şedinţă a Parlamentului voi cere să nu fie luată în discuţie această lege”, a precizat Gorghiu. În plus, îi va cere preşedintei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să întoarcă proiectul legislativ la Guvern, pentru a fi parcurse toate etapele.


Articole înrudite