17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): Combaterea poluării. Cum facem Galaţiul un oraş mai curat?
Cristian Dima (ALDE): Combaterea poluării. Cum facem Galaţiul un oraş mai curat?

Peste tot problema poluării este una reală, una care ne afectează sănătatea. Galaţiul, într-o statistică făcută publică de Ministerul Mediului, se află în primele 10 cele mai poluate oraşe din ţară. Parcă mai aveam nevoie de statistici ca să ne dăm seama de un lucru evident.

Deci, în aceste condiţii, ce e de făcut? 

Peste tot în lume se caută variante pentru a combate poluarea în oraşe. Unii merg pe varianta interzicerii unui anumit tip de autovehicule în oraşe. Alţii merg pe varianta unor taxe de mediu impuse în funcţie de motorizare. 

Taxă de poluare / interzicerea unor anumite autovehicule în oraşe sau încurajarea achiziţionării unui automobil electric sau hibrid?

Aceasta e o temă pe care v-o propun spre dezbatere. De ce? Aplicarea de taxe de poluare sau interzicerea unor autovehicule de a circula într-o anumită zonă a oraşului mi se pare că nu rezolvă nimic. De altfel, o asemenea măsură este şi discriminatorie. 

În schimb, aş merge pe o altă soluţie, una care va avea efecte pe termen lung. E vorba de crearea unui program precum Rabla la nivelul municipiului Galaţi. De ce tocmai această soluţie? Pentru că vedem impactul avut de programul Rabla la nivel naţional. Acelaşi impact ar putea să îl aibă şi la nivel local. 

Ce propun mai exact: introducerea unor vouchere pe care Primăria să le acorde pentru achiziţia de maşini electrice sau hibrid. Desigur, în anumite condiţii, cum ar fi să nu fi primit tichete Rabla sau maşina să nu fie mai nouă de Euro 3. 

Variante pentru reducerea poluării sunt. Important e să se găsească cea mai bună soluţie care să îi încurajeze pe locuitorii Galaţiului să cumpere maşini noi, prietenoase cu mediul. 

Este o dezbatere la care vă provoc şi aştept părerile voastre pe pagina mea de facebook: https://www.facebook.com/CristianDimaOficial/


Articole înrudite