19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Reforma educației trebuie să înceapă și de la nivel local
Cristian Dima, președinte ALDE Galați: Reforma educației trebuie să înceapă și de la nivel local

În ultimii 30 de ani am asistat la o continuă reformă în sistemul educaţional. Ce au adus aceşti 30 de ani? Multe probleme pentru sistemul educaţional: finanţare sub nivelul la care ar trebui să fie, profesori care nu sunt plătiţi la adevărata lor valoare, lipsa de adaptare a programelor şcolare la realitatea în care trăim. 

De aceea consider că trebuie să asigurăm profesorilor un parcurs al carierei care să le redea demnitatea, iar elevii să fie înzestraţi cu competenţe şi cunoştinţe prin metode moderne şi flexibile, adaptate astfel încât să le dezvolte personalitatea şi să-i pregătească pentru viitorul lor profesional. Trebuie să reconstruim sistemul instituţional şi administrativ despre care se poate spune că este depăşit din toate punctele de vedere.

Fără un plan concret de acţiuni care să unească toate eforturile politice şi instituţionale spre reuşită, nu vom putea construi un sistem de educaţie competitiv şi modern. O reformă sănătoasă a educaţiei se poate produce dacă schimbările pe care le vom avansa se vor ghida după două principii importante: predictibilitate şi flexibilitate. 

Sunt convins că un sistem de educaţie modern şi eficient poate fi construit de directori ai şcolilor, profesionişti şi cu viziune. Este important ca toţi managerii şcolari să aibă în vedere trunchiul comun din curriculum şcolar, dar fiecare manager să aibă şi libertatea să îşi pună amprenta, viziunea asupra acestuia. 

Avem nevoie de o reformă radicală a educaţiei, ale cărei rezultate se vor putea resimţi într-un interval de aproximativ 10-15 ani şi care va pregăti noile generaţii pentru viitor. Însă, această reformă o putem face începând de la nivel local, prin implicarea autorităţilor locale. De aceea, avem nevoie de primari şi preşedinţi de Consiliu Judeţean deschişi către reformarea învăţământului şi adaptarea lui la realităţile curente. 

Consider că sunt multe lucruri pe care le putem face pentru şcolile noastre, însă le voi detalia ulterior. Cred că putem veni cu soluţii pe partea de infrastructură şcolară, de asigurarea de materiale de care elevii şi profesorii au nevoie, dar în acelaşi timp trebuie să venim cu soluţii care să facă şcoala să fie pe placul elevilor, să îi ţină concentraţi pe şcoală, pe învăţătură.


Articole înrudite