27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum se va tranşa noul conflict dintre Preşedinte şi Guvern
Cum se va tranşa noul conflict dintre Preşedinte şi Guvern

Preşedintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcţia de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalizeze o altă persoană, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul şef al statului, Traian Băsescu, a refuzat să o numească la conducerea MJ pe Norica Nicolai, informează Mediafax. Curtea Constitutionala a decis, în 2008, că preşedintele României are dreptul să refuze o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcţia de ministru şi că Guvernul este obligat să nominalizeze o altă persoană.
Curtea s-a pronuntat, în urmă cu zece ani, cu privire la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern şi fostul preşedinte Traian Băsescu, formulată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în urma refuzului lui Traian Băsescu de nominalizare a Noricai Nicolai la conducerea Ministerului Justiţiei. Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, că preşedintele României "poate refuza, o singura dată, motivat", propunerea premierului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. "Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană", se arată în decizia CCR 98/2008, care este definitivă şi general obligatorie.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că nu va semna decretele de numire în funcţia de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguţa Vasilescu şi pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.


Articole înrudite