16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Am văzut cu toţii (cei care am urmărit cu interes postarea subiectului ACD, fără C) că din grupul liberal care purta tratative făcea parte deputatul Dobre, preşedintele PNL Galaţi, iar din cel conservator deputatul gălăţean Ciucă, purtătorul de vorbe al conservatorilor la nivel naţional.
Pe surse circulă o poveste cum că liberalii ar fi fost cei care i-au curtat pe conservatori. La origine se află un personaj specializat în goange servite cu seninătate, pe faţă. Trecem peste acest mic detaliu ce ţine de „răutăcisme”. Ne oprim la subiectul pentru care jurnaliştii l-au întrebat în tot felul de moduri, şi din diferite direcţii pe Dobre, cum de au căzut şi liberalii în mirajul sticlei, al celor două televiziuni PC (Antenele 1 şi 3) ca şi social-democraţii anterior. Uluirea este firesc şi mai mare ţinând cont de faptul că tătucul conservator de la Galaţi le-a tras de-a ţăci celor cu care a lucrat de-a lungul timpului, încât probabil că doar copiii de grădiniţă pot să îi mai creadă promisiunile. Deci cum ar putea un om cu experienţa politică a lui Dobre să se ducă aşa, cu capul înainte în laţ, dacă e să punem un fir de temei pe sursele la care făceam referire?! Ei, dar... Dobre pare pregătit să se mai lase „decepţionat”, deşi face public gustul amar lăsat de foştii aliaţi oranj care l-au decepţionat „prin tot ceea ce au făcut”.

Cum rămâne cu răsucirea Brătienilor în mormânt?!

Liberalii şi simpatizanţii PNL reprezintă, oricât ar critica ceilalţi, elita electoratului, formată din oameni cu studii solide, care gândesc şi privesc mai departe de lungul nasului sau prin prisma stomacului. Defectul lor este că aşa, în albăstrimea sângelui lor, şi din conceptul „neamestecării cu slugile” riscă să fie niscaiva prea scorţoşi, drept pentru care, nu reuşesc să cucerească masele. Aşa că din rândul nucleului de bază, clasic (simpatizanţi sau membri) se vor ridica obiecţii la asocierea cu un partid care este etichetat drept unul format din foşti securişi, indiferent dacă au fost sau nu dovediţi.
La atare problemă pusă de jurnalişti, vicepreşedintele naţional Dobre a îndemnat pe toată lumea să privească dincolo de relaţia dintre el şi Durbacă, întrucât „fiecare vot contează”. Dobre a declarat: „Citez din răspunsul lui Crin Antonescu: nu credeţi că Brătienii s-ar întoarce în mormânt văzând halul în care trăiesc românii azi, halul în care România a ajuns izolată în Europa? (...) Dincolo de reacţiile faţă de un personaj sau altul, e mult mai important ce se întâmplă cu ţara. Niciodată România nu a fost într-o situaţie atât de jenantă, nu s-a trăit atât de prost.”

Liberalii vor să ocupe culoarul aşteptării creat de nevoia împlinirii speranţei românilor

Un alt argument folosit de Dobre a fost următorul: „PNL are în momentul de faţă un culoar bun, propune şi face acţiuni politice concrete, încearcă realmente să dea o speranţă şi o soluţie la 90% dintre români care aşteaptă să scape de guvernarea asta. Nu poţi să faci totul singur. Alegerile s-au câştigat în România cu fiecare vot.”
Aşa că dacă se vor certa şi vor rupe înţelegerile...asta va fi să fie! Dobre a subliniat faptul că liberalii şi-au respectat întotdeauna promisiunile, indiferent cu cine s-au aliat. Bine-bine, dar toate înţelegerile din care a făcut parte Durbacă, mai devreme ori mai târziu, fie ele şi naţionale, s-au stricat tocmai de la Galaţi, pentru că Durbacă nu s-a putut stăpâni să nu îşi înşele partenerii. Dobre a încercat cu diplomaţie să minimalizeze acest fapt, subliniind că ultima ruptură, cea cu PSD nu ar fi fost generată de Durbacă. Adică PC-iştii nu i-au făcut campanie lui Băsescu, deşi pentru prezidenţiale îl susţineau pe Geoană, nu-i aşa?!

Articole înrudite