02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Decimaţi, supranormaţi şi cu salarii mai mici
Decimaţi, supranormaţi şi cu salarii mai mici
Liderul liberalilor gălăţeni, Victor Paul Dobre, a demontat motivaţia Guvernului conform căreia România are prea mulţi poliţişti în raport cu numărul de locuitori, deci se justifică reducerile de personal din rândurile MAI. Vicepreşedintele la nivel naţional al liberalilor a prezentat exemplul mai multor state europene cu populaţie mai redusă decât cea a ţării noastre şi care au în acelaşi timp mai mulţi poliţişti decât România. Liberalul a declarat: ”Se motivează că România are prea mulţi poliţişti. Am o statistică a celor 27 de ţări ale UE: România e cel de-l şaptelea stat ca populaţie, iar ca număr de poliţişti este al doisprezecelea. Noi avem 45.000 de poliţişti, Republica Cehă are 46.000 şi are jumătate din populaţia noastră. Portugalia are 48.000 şi are jumătate din populaţia noastră. Grecia are 55.000 şi are jumătate din populaţia noastră. Olanda are 55.000 şi are jumătate din populaţia noastră. Chiar şi Bulgaria are mai puţini locuitori ca noi, dar are 61.000 de politişti. E un argument prost”.
După demonstraţia de mai sus, deputatul gălăţean a criticat măsura concedierilor poliţiştilor întrucât va genera scădea gradul de siguranţă şi de protecţie a cetăţenilor. Dobre a precizat: ”Vor dispărea cei de pe stradă, vor dispărea cei din mediul rural, o zonă extrem de expusă, unde şi aşa numărul de poliţişti era foarte mic, departe de necesar. Rolul preventiv şi descurajator la nivel stradal va scădea şi va duce la scăderea încrederii populaţiei în poliţişti”.
Dobre s-a referit şi la cifrele care se vehiculează privind reducerea numărului de pompieri: ”Am citit că vor să reducă 2.000 de pompieri. Oamenii aceştia nu ştiu ce înseamnă problemele în acest domeniu. România s-a confruntat şi se va confrunta, ca orice altă ţară din lumea asta, cu situa.ii de urgenţă. Cine le acoperă?”.
Liberalul a criticat şi faptul că poliţiştii au suferit pierderi salariale repetate începând de anul trecut, iar luna aceasta rămân şi fără norma de hrană. Pentru această situaţie deputatul liberal îl vede răspunzător pe ministrul Igaş. Dobre a precizat: “Este o eroare fundamentală. De aceea nu pot să înţeleg de ce trebuie să tai norma de hrană, ca să le-o dai în iulie şi august. Nu înţeleg de ce nu avem bani de salarii în decembrie”. Căci această problemă ar fi avut-o înaintea lui Igaş toţi foştii miniştri de interne, însă au reuşit să gestioneze bugetul ministerului astfel încât să existe fondurile necesare salariilor şi normei de hrană. În opinia liberalului, toţi predecesorii lui Igaş au reuşit să acopere aceste cheltuieli salariale ale efectivelor MAI şi “numai un ministru (Igaş n.r.) nu e în stare să îşi facă ordine în buget!”.

Articole înrudite