29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputat AUR Galaţi, Lilian Scripnic: Utilizarea abuzivă a mesajelor RO-ALERT creează panică în românii din judeţele învecinate cu porturile ucrainene
Deputat AUR Galaţi, Lilian Scripnic: Utilizarea abuzivă a mesajelor RO-ALERT creează panică în românii din judeţele învecinate cu porturile ucrainene

Utilizarea abuzivă a mesajelor RO-ALERT creează panică în românii din judeţele învecinate cu porturile ucrainene, este de părere deputatul AUR Galaţi, Lilian Scripnic:
"În noaptea de 29 spre 30 septembrie, aproximativ la ora 22:40, ca urmare a unei noi serii de atacuri a forţelor aeriene ruse asupra unor obiective din Ucraina, locuitorii judeţelor Galaţi, Tulcea şi Brăila au fost treziţi din somn de mesajul RO-ALERT prin care se avertiza că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Evident că un astfel de mesaj provoacă teamă, cu atât mai mult cu cât era urmat de îndemnul de a se adăposti în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă, ori să rămână în casă, departe de geamuri. După acest avertisment, dat în mijlocul nopţii, cei mai mulţi oameni nu s-au mai putut odihni, în condiţiile în care mulţi dintre ei a doua zi trebuia să fie la muncă.
În acea noapte, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional. Ministerul Apărării Naţionale a alertat forţele aflate în Serviciul Poliţie Aeriană şi a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă care a decis instituirea măsurilor de alertare a populaţiei. În urma căutărilor care s-au efectuat a doua zi nu s-au descoperit resturi de obiecte căzute. Prin urmare, toată panica creată în acel moment dar şi sentimentul de nesiguranţă cu care trăiesc în permanenţă locuitorii din proximitatea graniţei cu Ucraina se datorează în bună măsură mesajului Ro-Alert trimis nejustificat.
Poate ar fi bine ca instituţiile de apărare ale statului roman să îşi facă treaba într-un mod mai responsabil, fără a face abuz de aceste mesaje de avertizare care îi fac pe oamenii din zonă să trăiască în teroare, cu atât mai mult cu cât s-a dovedit că nu era vorba de un pericol real şi iminent.
În urma nenumăratelor apeluri primite de la cetăţenii afectaţi prin care îşi exprimau nemulţiumirea, fac şi eu un apel către factorii decidenţi din MApN şi din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă de a evalua mai cu atenţie aceste situaţii şi, împreună cu autorităţile locale, poliţia locală şi naţională, poliţia de frontieră, inspectoratele teritoriale de urgenţă, jandarmerie etc să îşi facă treaba fără a mai fi nevoie să terorizeze cetăţenii din cele trei judeţe dacă nu este necesar".

Articole similare: UPDATE: S-au sistat căutările în Galaţi. Nu s-a găsit niciun obiect (VIDEO)


Articole înrudite