29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
TVA de 5% la alimentele de bază este una care plasează România în normalitatea ţărilor membre ale UE. Adoptarea acestei decizii a fost cerută timp de ani îndelungaţi de patronate, cu scopul diminuării evaziunii fiscale. Nica a declarat: „Nu ne putem plânge pe de o parte că avem evaziune fiscală în România şi pe de altă parte să nu facem nimic”. Apoi a susţinut ideea atât de vehiculată că votul unei părţi a democrat liberalilor a fost dat în cunoştinţă de cauză, întrucât acei parlamentari au demonstrat „o reglare de conturi” din cadrul războiului intern PDL, manevra având ca scop „înlocuirea oamenilor lui Blaga, printre care şi Mircea Toader”.
Indignarea lui Nica are ca ţintă nu doar PDL-ul ci şi FMI-ul, pe care îl acuză pur şi simplu de „rea credinţă” în pretenţia ca România să renunţe la măsura aplicării TVA-ului de 5% pentru alimentele de bază. Nica a declarat: „FMI a cerut ca legea să nu se aplice. Eu mă aşteptam ca FMI să facă un calcul să vadă dacă (TVA de 5% la alimentele de bază - n.r.) aduce o gaură cât de mică (bugetului consolidat al statului - n.r.) sau încasări (creşteri ale veniturilor - n.r.). Cred că cei de la FMI care au făcut recomandarea au fost de rea credinţă”.
Nica estimează că probabil preşedintele Traian Băsescu va retrimite legea la legiuitori: „Singurul lucru pe care îl poate face preşedintele este să retrimită legea la reanalizat”.


Articole înrudite