28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica, vicepreşedinte PSD, s-a arătat foarte deranjat de pretenţia FMI de anulare a Ordonanţei 50, considerând că nu are dreptul să se amestece în activitatea Protecţiei Consumatorului, cu atât mai mult cu cât OUG 50 se bazează pe o directivă europeană conform căreia clienţii trebuie să fie protejaţi contra abuzului băncilor. Nica apreciază că este nevoie ca românii să fie protejaţi în acest sens cu promptitudine şi să nu fie nevoiţi să recurgă la instanţă pentru a câştiga un război cu orice bancă. Nica a criticat dur situaţia: „Ordonanţa 50 este una care are ca principal scop să protejeze consumatorii de comportamentul abuziv şi nelegal al băncilor. Dacă în România pot fi acuzate de comportament nelegal şi abuziv? Răspunsul meu este că sigur că da, pentru că prin măsurile pe care le iau, şi cu o încurajare tacita din partea Băncii Naţionale, nu permit o flexibilizare a clientului”. În continuare preşedintele organizaţiei PSD Galaţi a comentat: „Cred că aici suntem în faţa unui fenomen care excede competenţelor şi mai ales obligaţiilor de serviciu pe care le are FMI, dar, sigur, este problema lor. Dar nu este vinovat cel care cere ci cel care dă”.
Nica apreciază că o politică firească bancară trebuie să implice facilitatea clienţilor în opţiunea de a se muta de la o bancă la alta, pentru refinanţarea unui credit neavantajos, pe care să îl stingă, optând să utilizeze în continuare banii acordaţi în condiţii mai bune de către o altă bancă. Nica a făcut în acest sens paralela cu practica de pe piaţa telefoniei mobile.
Deputatul PSD a precizat: „Tot felul de bariere sunt menite să ţină clientul captiv unei bănci şi obligaţia acestuia de a plăti comisioane peste comisioane şi dobânzi peste dobânzi care nu au nicio legătura cu economia de piaţă”.
În final social democratul şi-a încheiat criticile pe această temă cu un avertisment pentru FMI, prin care instituţia trebuie să înţeleagă că se amestecă mai mult decât e cazul în politicile naţionale: „România nu e poligon de încercare şi nici sat fără câini!”.


Articole înrudite