29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dumitru Nicolae: ”Pentru binele Galaţiului, trebuie ales un primar deştept şi cu experienţă”
Dumitru Nicolae: ”Pentru binele Galaţiului, trebuie ales un primar deştept şi cu experienţă”

Timp de peste 20 de ani, a fost printre cei mai importanţi oameni din oraş. Mai întâi, ca director general în Sidex apoi, vreme de 12 ani, ca primar. Ne-am întâlnit într-o dimineaţă de mai în apartamentul lui simplu, la etajul întâi al unui bloc. Tema discuţiei: evenimentul care va schimba, în bine ori rău, oraşul: alegerile locale din 5 iunie.
Reporter: Aţi fost director în combinat şi primar. Când vă întâlniţi cu oamenii pe stradă, cum vi se adresează? Cu ”domnule director” sau ”domnule primar”?
Dumitru Nicolae: (mândru) Cu ”dom’ primar”!
R.: Ce-i lipseşte Galaţiului, să se dezvolte?
D. N.: Noi avem amplasarea ca lumea aici: avem apă, avem porturi, putem să ne mişcăm în viitor, numai trebuie să vrem. Dar dacă ne gândim doar la hip-hip-hip şi tra-la-la, să mai facem o petrecere, cum au tot fost în ultimii patru ani, lăsăm baltă toate astea!
R.: Credeţi că se dau prea mulţi bani pe petreceri în Galaţi şi eventual s-ar putea folosi în altă zonă?
D.N.: Eu spun ce se întâmplă, nu ce cred. Un oraş trebuie să se dezvolte ca lumea, domnule.
R.: Una din pricipalele probleme este lipsa infrastructurii care să lege oraşul acesta de restul ţării. Nu credeţi că Galaţiul, dacă ar fi avut măcar un drum expres, pod, chiar şi aeroport, s-ar fi dezvoltat altfel?
D.N.:  Astea vin la timp. Şi eu am vrut să fac peste Dunăre pod, dar din tote analizele, nu era rentabil.
R.: Ar fi mai rentabil la Brăila?
D.N.:  Ultima idee a fost să facem unul între Brăila şi Galaţi, ori la Brăila, pentru că ei au şi Insula Mare, care e un grânar şi are nevoie de transport.
R.: Sunt două variante acum vehiculate: cei de la Brăila spun că ar avea finanţare europeană pentru un pod...
D.N.:  (vizibil enervat,gesticulează larg) Şi noi am avut finanţare, domnule, şi l-aţi ales între timp pe Marius Stan!
R.: A fost voinţa gălăţenilor. Şi Marius Stan are o variantă, cea cu tunelul. Nu credeţi că e viabilă?
D.N.:  Nu!
R.: Susţine că are finanţare.
D.N.:  (pufneşte în râs) Finanţările nu se dau aşa, pe ochi frumoşi! Apoi, nu poate să-l facă: uită-te bine unde e malul aici, unde trebuie să te deplasezi în spate să începi tunelul, să poţi să ajungi dincolo. Şi, al doilea lucru: câte tunele pe sub Dunăre sunt? Nici unul! Doar poduri.
R.: Sunteţi mulţumit de curăţenia din oraş?
D.N.: Nu, ea trebuie făcută cu cap
R.: Există patru candidaţi care în momentul de faţă stau destul de bine în sondaje. Vi-i prezint la întâmplare începând cu actualul primar în funcţie, Marius Stan. I-aţi văzut până acum proiectul electoral?
D.N.: Nu, şi nici nu cred că vreau să mă uit.
R.: Are un raport al primarului în care susţine că ar fi modernizat Parcul Rizer, Grădina Publică, strada Oţelarilor...
D.N.: Eu nu prea văd cum să le facă el, dacă erau bugetate de mine şi semnate contractele încă din 2011. Dar eu nu la asta mă uit, ci la ceea ce a făcut: nimic! De exemplu, de a a lăsat doi ani garajele dărâmate în ruină la Ancora, avem prea multe locuri de parcare?
R.: Să vorbim despre un candidat tânăr, Ionuţ Pucheanu!
D.N.: Nu-l cunosc! De-ăştia care fac o facultate şi vin direct la conducere... N-are o meserie, mă! Întâi lucrezi o meserie apoi te cocoţi, dacă eşti bun! În Consiliul de Administraţie la Calorgal şi director la Ecosal: cam multe pentru un băiat aşa tânăr!
R.: Eugen Durbacă? A fost opt ani de zile primar al Galaţiului!
D.N.: Îl ştiu, eu l-am dat jos! Primul an din mandatul meu nu am putut progresa că a trebuit să plătesc datoriile strânse în mandatul lui Durbacă...
R.: Ce părere aveţi de Durbacă?
D.N.: Eu am o singură părere: cel mai bun la ora actuală pentru Galaţi este Ciumacenco! Am lucrat cu el un mandat, deci ştie problemele oraşului. Plus că el are un lucru - a fost bun la şcoală: a făcut  Medicina, a şi predat la facultatea din Galaţi, a fost olimpic...
R.: Contează doar dacă ai fost bun la şcoală?
D.N.: Dacă ai fost bun la şcoală, eşti bun şi în administraţie!
R.: Acum e membru PNL, cum a fost şi tatăl dvs. Mai mult, ştiu că părintele dvs. a avut de suferit în perioada comunistă pentru că a fost fruntaş liberal...
D.N.:  (vizibil emoţionat) A avut de suferit că a fost ce a fost în momentul când nu trebuia...Nu asta contează acum, altceva trebuie să înţeleagă oamenii: dacă vor o schimbare, să meargă la vot, altfel decid alţii pentru ei şi apoi se miră că le merge prost!


Articole înrudite