05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Durbacă îl urmează pe Daniel Constantin, chiar dacă acesta este pe făraş
Durbacă îl urmează pe Daniel Constantin, chiar dacă acesta este pe făraş

După decizia Biroului Politic Central (BPC) al ALDE de a-i retrage sprijinul politic copreşedintelui partidului, Daniel Constantin, este de aşteptat ca şi în plan local să se resimtă efectele acestei decizii, deoarece deputatul Eugen Durbacă a fost unul dintre cei care au fost susţinuţi de Constantin şi care la rândul lui îl susţine pe copreşedintele conservator.
„Am asistat în prima parte a Delegaţiei Permanente la câteva comentarii făcute de colegul meu, Daniel Constantin, care şi-a declarat nemulţumirea în legătură cu modul în care funcţionează în momentul de faţă ALDE şi a ieşit din sală în mod clar demonstrativ. Am şi eu o serie de nemulţumiri legate de funcţionarea ALDE, hai să spunem nu numai în ultima perioadă, ci de o bună bucată de vreme. Relaţia care a funcţionat o bună perioadă colegial a înregistrat o primă sincopă în momentul în care au fost alegerile parlamentare şi au am fost pur şi simplu şantajat de Daniel Constantin în legătură cu anumiţi colegi care urmau să candideze pe listele de la alegerile parlamentare, cu care nu eram de acord", a afirmat Tăriceanu, la finalul Delegaţiei Permanente a ALDE, care a mai precizat că în acele condiţii "cineva'' trebuia să facă o concesie", adăugând că a fost una costisitoare. "Am făcut eu concesia, dar aceasta a fost costisitoare pentru că eu a trebuit să sacrific unii dintre oamenii care munciseră. (...) Această manieră de a colabora, în ghilimele, nu pot să o accept. În ultima perioadă au existat numeroase situaţii în care colegul meu Daniel Constantin a refuzat să-şi dea acordul pe o serie de chestiuni care vizau buna funcţionare a partidului şi sigur că în atare condiţii era clar că trebuie să organizăm un congres pentru a renunţa la această formulă duală, de conducere bicefală, pentru ca deciziile să se poată lua şi, sigur, să putem merge înainte", a mai spus Tăriceanu.
De altfel, în şedinţa de duminică a BPC ALDE, Eugen Durbacă a propus divizarea partidului în două, dar interesant este faptul că această propunere nu a primit nici măcar un singur vot pentru.

Dima: „După congres se vor clarifica şi situaţiile din filiale”

”Foarte puţini membri ALDE care au provenit din Partidul Conservator înţeleg abordarea pe care o are acum domnul copreşedinte Daniel Constantin. Acesta îl promoveaza pe domnul Durbacă ca fiind exponent al noii politici. Atunci, tot eşafodajul construcţiei pe care vrea să o facă va fi de acelaşi calibru şi rezultatele s-au văzut, pentru că domnul Durbacă este pe locul 18 pe ţară ca rezultat al voturilor în alegeri, ce poţi să mai înţelegi despre caracterul cuiva care declară că vrea să susţină elemente echidistante şi corecte vizavi de ALDE? Cum să-i acuze domnul Constantin ca fiind penali pe domnul Vosganian sau pe toţi cei pe care îi vede în faţă proveniţi din zona liberală, când el însuşi este susţinut de personaje controversate precum Durbacă?”, a declarat preşedintele executiv al ALDE Galaţi, Cristian Dima.
Conform celor susţinute de Tăriceanu după şedinţa din weekend a BPC, Congresul partidului se va desfăşura în zilele de 21-22 aprilie, iar eventualele excluderi din partid - cu referire la Daniel Constantin - nu vor fi făcute până atunci, iar în cadrul congresului se va decide asupra viitoarei structuri de conducere a partidului.
”După această dată se vor clarifica şi situaţiile din filiale, în sensul în care ALDE va funcţiona pe principii liberale, aşa cum este menirea partidului, să reprezinte alternativa liberală a politicii împreuna cu toţi colegii, indiferent de unde provin. Precizez ca exemplu organizaţia noastră de la Bacău, care a avut un rezultat similar cu al Galaţiului la alegerile locale. A obţinut în urma alegerilor parlamentare doi parlamentari, un senator şi un deputat, şi înţelege spiritul în care s-a realizat fuziunea şi sprijină în prezent funcţionarea corectă a partidului. Aceeaşi situaţie ar fi avut-o şi organizaţia Galaţi, dacă nu era domnul care a crezut că va reuşi să distrugă partidul, aşa cum a încercat să distrugă organizaţia Galaţi (şi dacă urmărim rezultatele de la parlamentare a şi reuşit parţial)... În fapt sunt câteva persoane, printre care se numără şi domnul Durbacă, care au încercat să distrugă partidul din interior. Acum probabil că vor înţelege mai clar colegii din ALDE Galaţi şi îşi vor explica atitudinea şi unele gesturi mici. Din fericire, nu le-a ieşit planul distructiv şi ALDE va fi un partid liberal respectat şi apreciat de electorat”, a mai spus Cristian Dima.


Articole înrudite