27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
George Stângă, preşedinte PNL Galaţi: „Educaţia este cheia pentru un viitor prosper”
George Stângă, preşedinte PNL Galaţi: „Educaţia este cheia pentru un viitor prosper”

Preşedintele PNL Galaţi, deputatul George Stângă, arată că investiţia în sistemul de învăţământ, în profesori şi în tineri reprezintă pilonul de bază pentru un viitor mai bun pentru o Românie puternică. Acesta a subliniat că, începând din toamna acestui an, bursele studenţilor vor fi majorate, măsura fiind destinată sprijinirii tinerilor cu performanţe bune la învăţătură, familiilor acestora şi, de asemenea, să contribuie la scăderea ratei de abandon şcolar. 
„Educaţia este cheia pentru un viitor prosper. Investiţia în sistemul de învăţământ, în profesorii noştri şi în tinerii noştri reprezintă pilonul de bază pentru un viitor mai bun pentru o Românie puternică.
Pentru PNL, educaţia reprezintă o prioritate. Acest lucru a fost dovedit atât prin legile educaţiei, cât şi prin investiţiile făcute în ultimii ani. Un obiectiv important pentru PNL, dar şi pentru ţara noastră, este acela de a reduce abandonul şcolar, de a încuraja performanţa şi de a asigura un viitor mai bun tinerilor noştri.
Programul „Masa Caldă” care a fost organizat în 450 de şcoli şi grădiniţe în anul şcolar 2022-2023 şi-a arătat beneficiile şi a contribuit la reducerea abandonului şcolar acolo unde a fost implementat. 
Acum, începând din toamna acestui an, bursele studenţilor vor fi majorate! Această măsură este destinată să ajute tinerii cu performanţe bune la învăţătură, familiile acestora şi, de asemenea, să contribuie la scăderea ratei de abandon şcolar. 
Elevii de gimnaziu şi liceu vor primi în noul an şcolar, din septembrie 2023, patru tipuri de burse: de merit, socială, tehnologică şi de excelenţă olimpică I şi II.
Bursele vor creşte astfel: 
a) bursa de merit va ajunge la 450 lei/lună de la 200 de lei cât este în prezent;
b) bursa socială va fi de 300 lei/lună de la 200 de lei cât este în prezent; acestea sunt destinate copiilor provenind din medii defavorizate sau cu probleme medicale speciale;
c) bursă tehnologică – 300 lei/lună – în prezent nu există acest tip de bursă.
Bursa de excelenţă olimpică va fi cea mai mare, încurajând performanţa. Elevii care au obţinut locul întâi la olimpiadele internaţionale vor primi 3.000 de lei pe lună. Cei care s-au clasat pe locul 2 vor primi peste 2.000 de lei, iar cei de pe locul 3 vor primi 1.500 de lei. Elevii care ocupă locurile 1, 2 sau 3 la olimpiadele naţionale vor fi recompensaţi cu o bursă de 700 de lei.
Totodată, va fi introdus un alt tip de bursă, cea pentru mamele minore reintegrate într-o unitate de învăţământ, în cuantum de 700 de lei pe lună pe perioada desfăşurării activităţilor didactice, cu condiţia frecventării orelor de curs. Această bursă vine în sprijinul mamelor minore, care vor avea o şansă reală să îşi finalizeze studiile alături de colegii lor.
Educaţia este şi va rămâne o prioritate pentru PNL!”, a spus preşedintele PNL Galaţi.


Articole înrudite