17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Impozitarea averilor mari ar putea aduce bani pentru indexarea pensiilor
Impozitarea averilor mari ar putea aduce bani pentru indexarea pensiilor
Averile mai mari de 450.000 euro ar putea fi impozitate de anul viitor, dacă va fi adoptată iniţiativa legislativă a UNPR. Deputatul Mihail Boldea a prezentat soluţia pentru indexarea pensiilor anul viitor. Banii ar putea veni din impozitarea averilor mari, conform propunerii legislative iniţiată de parlamentarii UNPR, ce prevede impozitarea averilor mai mari de 450.000 de euro. Conform estimărilor lui Boldea, legea ar putea fi votată pe parcursul lunii decembrie. Deputatul a declarat: „UNPR-ul a lansat ideea din 2010, a impozitării averilor mari şi foarte mari. În momentul de faţă iniţiativa legislativă a UNPR-ului este deja în ultima etapă la Parlamentul României şi urmează ca până la sfârşitul lunii decembrie această iniţiativă să fie adoptată. Ceea ce înseamnă că aproximativ 300.000 de averi de la nivelul României, averi care sunt peste 450.000 euro vor fi impozitate suplimentar cu o sumă de aproximativ 10.000 de euro”.
Dacă va primi voturile parlamentarilor, legea privind impozitarea averilor mari va putea fi aplicată încă de la începutul anului viitor.
Boldea consideră că aplicarea acestei legi va aduce la bugetul statului, în decursul a trei ani, circa 9 miliarde de euro. Deputatul a precizat: „Sumele strânse vor fi folosite strict pentru acoperirea deficitului pensiilor, astfel încât România să nu se mai împrumute de pe pieţele de capital cu bani pentru a achita pensiile. În acest mod se vor putea achita şi restanţele şi se poate realiza şi o indexare a pensiilor”.
Această prevedere legislativă se aplică deja în Germania şi a fost propusă şi Congresului SUA de către miliardarul Warren Buffett. Dacă cei mai bogaţi nemţi au fost de acord să ajute bugetul statului, cu toată încrederea în corectitudinea guvernanţilor, probabil că românii nu vor fi la fel de împăcaţi. Mihail Boldea a respins supoziţia privind respingerea proiectului legislative de către parlamentarii puterii, deşi cei mai noi îmbogăţiţi români provin din rândurile democrat liberalilor.


Articole înrudite