29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În „sănătate” să ne duelăm!
În „sănătate” să ne duelăm!
Preziua mesei rotunde organizată pe tema reformei în sănătatea gălăţeană pe care o găzduieşte astăzi Prefectura, a fost ocazia punerii sub lupă a sistemului sanitar local de către diferiţi reprezentanţi politici.
De la PSD au ieşit la rampă liderul organizaţiei locale, deputatul Dan Nica, însoţit de dr. Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină. Social-democraţilor nu le place viziunea PDL privind reforma în sănătate, pe care o apreciază ca fiind haotică, lipsită de orice logică. Nica a precizat: „Proiectul de restructurare a spitalelor este un semnal de dispreţ faţă de Galaţi. Eu nu înţeleg cum descentralizarea spitalelor se face atribuind autorităţilor locale toate competenţele şi tot ceea ce înseamnă eforturi de a avea un act medical corespunzător în oraşul sau în judeţul nostru şi dintr-o dată vine Ministerul Sănătăţii, care nu are niciun fel de legătură cu spitalele, decât acele atribuţii de a controla actul medical, calitatea acestuia, şi decide să comaseze fără să existe niciun fel de criteriu, de motivaţie, pe care să o putem înţelege şi noi”.
Social-democraţii reclamă faptul că judeţul nostru nu beneficiază de investiţii pe sănătate precum Clujul şi este şi ţinta politicii de comasare a unităţilor spitaliceşti, de la care este exceptat complet judeţul Harghita. Dr. Nechita a făcut haz de necaz: „Nu e nominalizat judeţul Harghita. L-am căutat şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii din Ungaria şi nu e nicio comasare”.
Întrebat dacă va fi prezent la dezbatere alături de toţi colegii săi parlamentari, Nica a încercat să fie spiritual: „Nu cred că trebuie să facem nuntă”. Dar a lăsat să se înţeleagă faptul că ar putea veni însoţit de dr. Nechita: „Am să vorbesc cu jandarmii să ne dea voie. Sper să ne permită dl. prefect să intrăm”.
Dat fiind faptul că Galaţiul este defavorizat, soluţia deputatului Nica este pur şi simplu cam paralelă cu legea: „Şi noi plătim taxe şi impozite, şi noi plătim contribuţii la sănătate. Dacă această bătaie de joc nu încetează, vom merge până acolo încât să cerem public ca să nu mai plătească firmele din Galaţi şi gălăţenii contribuţii la sănătate, la CAS, să plăteasca la Spitalul Judeţean, măcar aşa ştim că banii noştri ajung acolo unde trebuie să ajungă”.

PDL contracarează firav

Marian Petcu, purtătorul de cuvânt al municipalei PDL, a făcut publice intenţiile strategiei portocalii, refuzând însă dezvăluirea numelui strategului partidului. Spitalul din Iveşti ar urma să se desfiinţeze, pentru a fi transformat în cămin de bătrâni, şi timp de trei ani va primi o subvenţie de la stat pentru modificările inerente. Spitalul de Boli Infecţioase ar urma să fie comasat cu TBC-ul, cel de psihiatrie ar urma să devină secţie a Judeţeanului, iar Maternitatea va funcţiona de sine stătător. Propunerile PDL vor fi susţinute în cadrul mesei rotunde la care va participa secretarul de stat Cristian Irimia.
Întrebat de ce nu a fost invitat şi decanul Facultăţii de Medicină, Dr. Aurel Nechita, purtătorul de cuvânt al municipalei PDL, Marian Petcu, nu a avut un răspuns pentru jurnalişti. Iniţial a încercat să paseze problema în curtea PSD, cu toate că, firesc, invitaţia ar fi trebuit să vină din partea organizatorilor, adică a Prefecturii. PDL nu ar fi avut de ce să răspundă de lista invitaţilor Prefecturii. Întrebarea a avut sens întrucât anunţul evenimentului a fost dat iniţial de preşedintele organizaţiei portocalii, deputatul Mircea Toader, şi nu a venit de la instituţia gazdă.

Articole înrudite