16 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
PDL vrea înghiţirea Apaterm de către Electrocentrale
PDL vrea înghiţirea Apaterm de către Electrocentrale
“Să îi dăm afară!”, este concluzia la care a ajuns Mircea Toader, liderul PDL Galaţi. Acest verdict a fost pronunţat de democrat-liberal după o întreagă expunere a consilierului local Viorel Trif, dublată de isonul lui Toader. Trif a precizat că la nivelul APATERM organigrama include servicii duble, care desfăşoară acelaşi tip de activitate, şi că preţul gigacaloriei a fost majorat nejustificat, pentru a putea acoperi salarii a căror pondere din bugetul solicitat este de 50%. Faţă de anul trecut a fost solicitată o majorare cu 10% a bugetului, în prezent subordonaţii lui George Cubasa având salarii mai mari decât el, paradox produs după aplicarea OUG 63. Atunci au fost reduse doar salariile directorilor generali, reducerea nu s-a operat şi asupra veniturilor celor din subordine. Mai mult decât atât: APATERM a anunţat AJOFM că va mai angaja 200 de persoane. Pe această temă Toader a precizat: “Am aflat că a cerut aprobare la AJOFM să mai angajeze încă vreo 200 de oameni! (…) Tot acest personal la Apaterm nu are rol de distribuţie, ci mai mult politic, acela de a menţine această presiune permanentă asupra asociaţiilor şi de a fi purtător de cuvânt al primarului şi al PSD”. Prin târg circulă zvonul că noii angajaţi au venit la firma distribuitoare cu carnetul de partid roşu în buzunar.

„Vreţi să sufere 300.000 de oameni din Galaţi sau numai 800, câţi sunt la Apaterm?”

Toader consideră că distribuţia apei calde şi căldurii ar trebui să fie preluată de către producător, Electrocentrale, care să furnizeze agentul termic prin reţeaua de la nivelul municipalităţii, ceea ce ar genera înjumătăţirea preţului gigacaloriei. Întrebat ce se va întâmpla cu angajaţii Apaterm “roşii”, dacă vor fi înlocuiţi de alţii “portocalii”, Toader a exclamat: “Îi dăm afară!”. După care şi-a susţinut astfel concluzia: “Vă dau o contraîntrebare: ce preferaţi, să-l coste căldura mai scump pe cetăţean? Vreţi să sufere 300.000 de oameni din Galaţi sau numai 800, câţi sunt la Apaterm?”.
Consilierul local Viorel Trif aprecia că în prezent Apaterm are circa 1.100 de angajaţi. Cum ajung oamenii din firmele aflate în subordinea administraţiilor locale ori cele bugetare să se înregimenteze într-o tabără sau alta... este o chestiune pe care o ştim cu toţii: e importantă păstrarea locului de muncă şi nu dorinţa neţărmurită de a lipi afişe în campaniile electorale ori propaganda în favoarea partidului. Menţinerea acelui loc de muncă atât de greu obţinut îi împinge să se înregimenteze politic, pentru a-şi putea întreţine familiile.

Apaterm furnizează, Apaterm controlează!

O altă neregulă prezentată de către consilierul Viorel Trif este aceea că serviciul care ar trebui să controleze activitatea asociaţiilor de proprietari şi să funcţioneze la nivelul Primăriei a fost transferat la Apaterm. Astfel, controlul este viciat, întrucât firma este şi furnizor al serviciului, dar “soluţionează” şi reclamaţiile cetăţenilor. Trif a punctat: “Nu poţi fi prestator şi să controlezi şi beneficiarul. După ce se exercită presiuni asupra asociaţiilor de proprietari, se topesc cele două principii şi interesele gălăţeanului nu sunt respectate”.
Primarul justificase public majorarea preţului gigacaloriei prin presiunile exercitate de Guvern. Trif a ţinut să demonteze această chestiune: “Este o situaţie nereală. Solicitarea a venit de la Apaterm. Guvernul a dat aviz pe o sumă mai mică, apoi aceasta a fost aprobată în CL, însă în mod viciat, de trei ori, motiv pentru care vom ataca în instanţă, în contencios administrativ”.

Articole înrudite