15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Promisiuni „portocalii”
Promisiuni „portocalii”
Pe parcursul întregului an anterior, liderul PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, a criticat lipsa implicării „portocalii” în aducerea de investiţii la Galaţi. Liderul „oranj” local, deputatul Mircea Nicu Toader, a încercat să îşi contrazică opozantul, oferind o listă cu investiţii prinse în bugetul de stat corespunzător anului 2011. Lista nu cuprinde însă cine ştie ce investiţii care ar putea să rupă de uimire gura târgului. Unele constituie reabilitări, cărora, ce-i drept, întreaga comunitate le simte absenţa, de mulţi ani, precum un bazin adevărat de înot, ori o sală de sport corespunzătoare unui oraş de dimensiunea Galaţiului.
Dar să vedem promisiunile investiţiilor aduse de puterea „oranj” la Galaţi: electrificarea Tecuci-Galaţi; finalizarea investiţiilor în zona Portului Galaţi; realizarea centurii Tecuciului; reabilitarea DN 251, şi DN 251.1 (Cudalbi - Tecuci); bazin de înot la Tecuci, săli de sport (investiţii din învăţământ); reabiliarea Sălii Sporturilor din Galaţi; reabilitarea bazinului de înot olimpic.
Mult trâmbiţatele locuinţe pentru specialiştii mutaţi cu serviciile în mediul rural la Galaţi vor fi sublime, dar vor lipsi cu desăvârşire. Mircea Toader a motivat decizia ca urmare a refuzului angajamentelor individuale ale specialiştilor respectivi de a rămâne la posturi timp de minim 5 ani. Aceştia s-au lipsit de locunţele cu pricina, aşa că în întregul judeţ nu a mai existat nici măcar o solicitare.
Celebra promisiune locală fluturată de mai toate partidele şi de mai toţi candidaţii – podul peste Dunăre – este o chestiune despre care Toader a susţinut că se poartă tratative cu Ministerul Transporturilor pentru a fi transferată pe capul Consiliului Judeţului Galaţi. Punem pariu că le vor arunca această chestiune în ogradă fără să le arunce şi sumele aferente realizării podului?! Deci când vom vedea pod peste Dunăre? Evident, acest subiect rămâne o eternă promisiune pentru campaniile electorale, căci la nivel judeţean nu vor exista fonduri pentru realizarea unei investiţii de o asemenea anvergură.
Iar drumul expres Galaţi-Brăila, promisiunea detaliat şi îndelung zugrăvită de „omul bun” Marius Necula, ar putea fi soluţionată prin apariţia legislaţiei privind parteneriatul public-privat.
Toader a plusat cu încă o chestiune, plasată în coadă de peşte – ar putea aloca fonduri pentru un sediu corespunzător pentru Primăria Galaţiului: „Poate le facem o surpriză gălăţenilor, să le dăm şi o primărie”.
Toader a subliniat faptul că investiţiile la care face referire ţin în special de Ministerul Transporturilor şi cel al Turismului şi Dezvoltării Regionale. Deci de două ministrese...

La Boc găsiţi banii necesari cofinanţărilor!

De reţinut răspunsul lui Toader privind fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului, care este similar ca mărime celor acordate ministerelor – acesta nu va fi utilizat pentru cumpărarea voturilor parlamentarilor privind diferite proiecte legislative (zău! - n.r.) ci va asigura cofinanţarea unor proiecte cu fonduri europene pentru care comunităţile nu au banii necesari. Astfel, comunităţile vor fi sprijinite să realizeze proiectele şi să nu mai piardă fondurile europene. Deci, dacă o comunitate condusă de un primar „galben” ori „roşu” nu are suficiente fonduri, va primi din puşculiţa premierului Boc, dă asigurări liderul grupului parlamentar PDL al Camerei Deputaţilor, Mircea Nicu Toader. Pe de altă parte, primarilor li s-a cam tăiat cheful de proiecte cu finanţări europene, pentru că unii se plâng de faptul că au pierdut banii pe consultanţi, le-au zăcut dosarele prin ministere şi nu au primit acordul pentru că nu aveau culoarea care trebuia şi nu au dat nici bani pe unde trebuia.
Nu-i aşa, dragi concitadini, că sunteţi curioşi să contorizaţi la începutul anului viitor câte dintre aceste investiţii/reabilitări locale înşiruite de liderul local PDL vor fi realizate cu adevărat?! Vom trăi şi vom vedea...


Articole înrudite