25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
PSD Galaţi: Plângere penală împotriva celor care au fost implicaţi în alocarea banilor către primării
PSD Galaţi: Plângere penală împotriva celor care au fost implicaţi în alocarea banilor către primării

Guvernul liberal este un guvern meschin şi iresponsabil care împarte banii din bugetul naţional, adică banii românilor, pe criterii politice, în funcţie de culoarea politică a primarilor. Aceasta este opinia preşedintelui executiv al PSD Galaţi, Costel Fotea, care a ieşit într-o conferinţă de presă să-şi exprime indignarea faţă de modul cum guvernul liberal a împărţit banii pentru primării, la ultima rectificare bugetară. Menţionăm că, în şedinţa de joi, 17 decembrie 2020, guvernul a aprobat alocarea a peste 876 de milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru finanţarea cheltuielilor de funcţionare ale primăriilor, până la sfârşitul anului 2020.

Pentru judeţul Galaţi, a fost alocată o sumă de 6,7 milioane lei, care a fost împărţită, în mod evident, total discreţionar. 

„Este o zi tristă pentru administraţia locală. Din hotărârea de Guvern s-a văzut cum banii românilor sunt împărţiţi în funcţie de criteriile politice şi în funcţie de primarii care conduc acele comunităţi. Toate primăriile din judeţ, cu excepţia celor de la PNL, au primit 10.000 de lei. Primăriile PNL au primit între 350.000 - 550.000 de lei. Asta înseamnă ca banii din taxele gălăţenilor au fost repartizaţi de PNL aflat la guvernare doar la 10 la sută din populaţia Galaţiului. Ce vină au primarii care au fost aleşi pe listele PSD, ce vină au primarii de la USR şi de la Pro România? Sunt primării care nu reuşesc să-şi asigure cheltuielile de funcţionare până la sfârşitul anului”, a declarat Costel Fotea care a mai afirmat că guvernul liberal a avut intenţia vădită de a umili aceşti primari. 

Între comune cu numărul similar de locuitori, diferenţele sunt şocante. De exemplu, comuna Ghidigeni a primit 550.000 lei, iar Pechea, doar 10.000 lei, Nicoreşti a primit 400.000 lei, iar Piscu 10.000 lei. Demn de menţionat este şi faptul că municipiul Galaţi nu a primit niciun leu, iar Tecuci a primit 800.000 lei.

Preşedintele executiv al PSD Galaţi susţine că partidul din care face parte va face plângere penală tuturor celor care au avut un cuvânt de spus în privinţa împărţirii banilor în acest mod şi au avizat actul normativ. Costel Fotea a ţinut să precizeze că recomandările Curţii de Conturi sunt clare în această privinţă, recomandările referindu-se la criterii clare care trebuie să stea la baza deciziilor de alocare a fondurilor bugetare către primării, precum numărul de locuitori, investiţiile în desfăşurare, etc. ”Aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată pe vremea guvernării PSD, atunci când repartizările se făceau pe criterii foarte clare, cum ar fi numărul de locuitori, fără discriminări politice, cum, de altfel, sunt şi recomandările Curţii de Conturi”, a declarat Costel Fotea. 

 

Articole înrudite