17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rectificare bugetară pozitivă la judeţ
Rectificare bugetară pozitivă la judeţ
În ultima şedinţa a Consiliului Judeţului a fost aprobată rectificarea bugetară pentru finalul acestui an şi repartizarea cotei de 22% din impozitul pe venit, fonduri acordate pentru echilibrarea bugetelor locale. Alocările financiare vor susţine proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare şi programele de dezvoltare locală.
Au rezultat astfel 8.830.000 lei din cota de 27% provenită din sumele ce se alocă din cota de 22% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale şi 8.200.000 lei din cotele defalcate din impozitul pe venit (13%).
Comunităţilor locale care au realizat programe de dezvoltare şi celor care necesită susţinere prin cofinanţarea proiectelor de infrastructură le-au fost repartizate aproximativ 7,5 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor. Tecuciului i s-au alocat 40 mii lei, Bereştiului - 16 mii de lei şi pentru Tg. Bujor - 28 de mii de lei. Şi alte localităţi din judeţ au primit sume mari de bani: Cerţeşti, Fârţăneşti, Frumuşiţa, Fundeni, Griviţa, Iveşti, Matca, Măstăcani, Priponeşti, Slobozia Conachi, Smârdan, Tudor Vladimirescu, Umbrăreşti şi Valea Mărului. Banii au fost alocaţi pe proiecte, indiferent de culoarea politică a primarilor localităţilor.
Eugen Chebac (PSD), preşedintele CJ, a precizat: „Am reuşit ca prin această alocare de fonduri să echilibrez bugetele în localităţile judeţului care aveau nevoie de sume pentru încheierea unor proiecte începute sau continuarea celor existente deja. Reafirm faptul că s-au alocat bani pentru primării indiferent de culoarea politică a edilului şi asta pentru că am spus de la începutul mandatului meu că voi fi preşedintele tuturor gălăţenilor”.

Şi spitalele au primit bani

În data de 21 decembrie spitalele aflate în subordinea  CJ au semnat cu CJAS Galaţi actele adiţionale pentru plata serviciilor aferente lunii decembrie. Eugen Chebac a apreciat implicarea preşedintei Casei gălăţene, Olimpia Buzia (PDL) în soluţionarea acestei chestiuni în raport cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Acest fapt a fost luat în calcul la rectificarea bugetul CJ. Astfel, suma adăugată bugetului pentru spitale a totalizat 12,43 milioane de lei. Iar repartizarea defalcată se prezintă astfel: pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” a fost alocată suma de 9,147 milioane de lei, pentru Spitalul de Boli Infecţioase – 1,753 milioane de lei, pentru Spitalul TBC – 1,3 milioane de lei, iar pentru Spitalul de Boli Cronice din Iveşti – 0,23 milioane de lei.

PDL, nemulţumit de rectificare

Proiectul rectificării bugetare a obţinut girul consilierilor judeţeni PSD, PC şi PNL. Cei din tabăra PDL au fost nemulţumiţi pentru că fondurile care nu au mai fost alocate Galaţiului au fost repartizate nesatisfăcător taberei portocalii, mai ales privind Tecuciul. Eugen Chebac a replicat acestora că le înţelege rezerva, însă a tranşat problema cu primarul Tecuciului, căruia i-a recomandat să utilizeze fondurile alocate pentru a nu fi nevoit să le returneze la bugetul de stat consolidat prin neutilizarea la termen.
Reamintim că, în mandatul anterior, localităţile cu primari PDL erau excluse complet de la orice rectificare bugetară pozitivă şi încă din faza iniţială primeau întotdeauna mai puţini bani. Această practică nu se mai regăseşte în acest mandat.

Articole înrudite