02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Trei dintre parlamentarii gălăţeni din opoziţie şi-au exprimat opiniile privind regionalizarea României. Din partea PSD, Florin Pâslaru şi Lucreţia Roşca au fost categoric împotrivă, iar conservatorul Bogdan Ciucă a precizat că nu ar fi împotriva ideii, apoi a strecurat un „dar” urmat de mai multe nuanţe prin care şi-a exprimat rezerva.
Florin Pâslaru a precizat că împreună cu deputatul vrâncean Tâlvăr (PSD) a trimis premierului Boc o interpelare, pentru a afla dacă în prealabil a existat un studiu de impact, precum şi motivaţia preşedintelui Băsescu privind decizia pentru regionalizarea ţării. Pâslaru a criticat vehement regionalizarea: „Încă o dată preşedintele Traian Băsescu ne dovedeşte că nu e un preşedinte al tuturor românilor, ci un vătaf PDL. Ceea ce face preşedintele acum e total dezavantajos. Noi nu suntem de acord cu regionalizarea. Nu suntem de acord cu ce spunea preşedintele. Spre exemplu, ce se întâmplă acum cu fondurile atrase? Fiecare consiliul judeţean are proiecte cu fonduri atrase, nerambursabile, aceste proiecte au fost încheiate cu unităţile administrativ-terititoriale existente. Apoi, avem obligaţia, un memorandum cu UE, prin care până în 2013 nu avem voie să schimbăm actuala organizare administrativ-teritorială. Ce facem? Fiecare din aceste argumente duce la concluzia că preşedintele Traian Băsescu nu vrea efectiv ca românul să discute de problemele cu care se confruntă, de actuala criză”. Pâslaru consideră că această modificare administrativ-teritorială va atrage cheltuieli de circa 600-700 de lei pentru fiecare cetăţean român, care va fi nevoit să îşi modifice actele. Pâslaru a amintit că Charles De Gaulle a pierdut preşedinţia Franţei prin susţinerea temei regionalizării ţării, iar preşedintele Traian Băsescu va pierde la rândul său alegerile susţinând şi această temă, venită după toate măsurile luate de guvernele Boc.
Deputata Lucreţia Roşca a criticat la rândul său regionalizarea, apreciind că este „o nouă găselniţă, o nouă prostie, o temă electorală pe care pediştii o vor dezvolta în următoarele zile”. Roşca este de părere că nu a existat vreun studiu la baza acestei decizii.
Deputatul Bogdan Ciucă s-a arătat „adeptul” regionalizării propuse în formula celor 7 judeţe, plus Bucureştiul „dacă facem economii, dar am rezerve”. Argumentul atragerii fondurilor europene „nu se susţine” în opinia conservatorului, căci pe regiuni de dezvoltare judeţele au înregistrat o rată de absorbţie de 65%, conform datelor lui Bogdan Ciucă. Iar în ceea ce priveşte birocraţia, deputatul gălăţean a arătat că vor fi menţinute actualele structuri judeţene, peste care „vor veni altele, de control”.
Ciucă propune amânarea până după alegeri a regionalizării, iar aleşii locali social-democraţi gălăţeni se vor reuni sâmbătă şi vor discuta inclusiv această chestiune. Poate stabilesc şi candidatura la funcţia de preşedinte al CJ, dacă tot se întâlnesc. Sau renunţă de tot din motive de regionalizare?

Articole înrudite