06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Avertismentul a fost lansat de la Galaţi, de către europarlamentara Rovana Plumb, membră în Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European: ”În situaţia în care se încalcă prevederile directivelor europene, România riscă procedura de infringement”. Preocuparea forului european a fost semnalată la mijlocul lunii trecute, de către comisarul european pentru Ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor, care îşi arăta îngrijorarea privind modificarea Codului Muncii asumată de către Guvernul României.
Europarlamentara Rovana Plumb a confirmat jurnaliştilor gălăţeni faptul că delegaţia social-democrată română din Parlamentul European a prezentat comisarului Laszlo Andro prevederile Codului Muncii. Motivarea gestului - Codul Muncii încalcă trei directive europene – conform evaluării Rovanei Plumb. Dacă şi comisarul european  Laszlo Andor va ajunge la aceeaşi concluzie, Rovana Plumb avertizează că exisă riscul aplicării procedurii de infringement pentru România. Însă procesul în sine implică parcurgerea unor etape, ce presupun suficient timp acordat ţării respective pentru a remedia condiţiile care stau la baza declanşării infringement-ului.
Rovana Plumb a indicat probleme privind contractele de muncă pe perioadă determinată, contractele de muncă temporare şi contractele colective, fără să fi precizat toate directivele europene pe care le încalcă  Codul Muncii, însă a punctat faptul că prevederile Codului Muncii încalcă articolele 27 şi 28 ale Cartei fundamentale a drepturilor cetăţenilor europeni, parte integrală a tratatului constituţional ratificat de România. Social-democrata a declarat: „În acest moment Comisia Europeană evaluează datele pe care noi le-am prezentat, cu textul din Codul Muncii, şi va publica cât de curând poziţia”.

Articole înrudite