19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

La conferinţa de presă organizată joi, la care au participat eurodeputatul Adriana Ţicău şi Cesare Bernabei de la Comisia Europeană, dar şi preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, şi primarul Brăilei, Aurel Simionescu, a fost discutat şi proiectul care vizează traversarea Dunării. Toţi cei menţionaţi au afirmat la unison că important este să se construiască acest pod peste fluviu, care a devenit deja un "proiect matur". Brăila are deja studiul de fezabilitate efectuat, iar Galaţiul, deocamdată, nu.
Nicolae Bacalbaşa e de părere că trebuie găsită o soluţie unică care să fie susţinută de cele trei judeţe beneficiare, Galaţi, Brăila, Tulcea, dar şi de beneficiarii indirecţi.
"Din punctul meu de vedere, această traversare e absolut necesară şi e şi un punct de vedere al Guvernului, care ce face? Angajează garanţii de stat. Ceea ce e un capital extrem de redus care poate fi angajat pentru că intră la deficitul bugetar şi atunci, prioritizarea angajamentului în cadrul acestei marje înguste de manevră e extrem de importantă. (...) Cum trebuie traversată Dunărea, deja nu mai e o problemă de oportunitate principială, ci o problemă tehnică. Ca atare, existând două variante, se va vedea în funcţie de costuri finale, de avantaje, dezavantaje directe, indirecte, ce anume va fi sprijinit", a spus preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa.
Cu privire la acest subiect delicat, primarul Brăilei a ţinut să menţioneze faptul că mult discutatul pod nu e al brăilenilor sau al gălăţenilor, ci doar unul care traversează Dunărea. "Astfel de proiecte nu se fac de azi, pe mâine. sunt lucruri care trebuie să parcurgă un singur drum, până la nivel de studiu. Acest traseu durează de vreo 10 ani, e un proiect matur. Sigur că pot exista diverse variante, inclusiv acest pod avea vreo 4. Din punctul meu de vedere, neexcluzând diverse alte variante, eu cred că trebuie sp marşăm pe ce utem face mai repede, astfel încât acest vis al Galaţiului şi al Brăilei să se transforme în realitate. Dacă e cu 2 kilometri mai aproape de Brăila sau de Galaţi, nu cred că are vreo importanţă", a subliniat Aurel Simionescu.
Despre importanţa construirii acestui pod a vorbit şi eurodeputatul Adriana Ţicău, care a afirmat că e important ca proiectul să fie de bună calitate, eligibil şi să obţină finanţarea dorită. De asemenea, sursa citată a mai punctat că sunt finanţate de Comisia Europeană podurile care au inclusiv infrastructură feroviară şi că e posibil ca proiectului discutat să i se acorde fonduri structurale. "Traversarea Dunării e importantă, iar la forumurile despre Dunăre pe care le-am organizat în Parlamentul European, întotdeauna ni se reproşa că pe zona Dunării din România sunt prea puţine traversări peste Dunăre, inclusiv pe secţiunea România - Bulgaria", a explicat Adriana Ţicău.


Articole înrudite