04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vis al Ambasadorului Poloniei: Revitalizarea coridorului Nord-Sud dintre Marea Neagră şi Marea Baltică
Vis al Ambasadorului Poloniei: Revitalizarea coridorului Nord-Sud dintre Marea Neagră şi Marea Baltică

Aflat în vizită la Galaţi, la finele săptămnii trecute, Ambasadorul Republicii Polonia la Bucureşti, Excelenţa Sa Marek Szczygieł, a formulat un vis care ar putea prinde contur: revitalizarea coridorului Nord-Sud care leagă Marea Neagră de Marea Baltică. Ideea a fost susţinută de musafirul oficial vineri, la Prefectura judeţului Galaţi, în cadrul întrevederii cu echipa administraţiei gălăţene condusă de către prefectul Dorin Otrocol şi din care făceau parte reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Ambasadorul şi-a susţinut ideea (în limba română) cu argumente istorice: coridorul amintit a reprezentat un drum comercial foarte vechi, care lega Sud-Estul României şi zona de litoral a Poloniei. Coridorul va putea fi revitalizat prin fonduri europene. „Am discutat despre posibilităţile de cooperare dintre Galaţi şi oraşe din Polonia, prin realizarea unor schimburi de experienţă în absorbţia fondurilor europene şi am discutat despre planuri de renaştere, revitalizare a coridorului Nord-Sud dintre Sud-Estul României şi zona de litoral a Poloniei. Este un drum comercial foarte vechi şi este o oportunitate foarte bună dezvoltarea cu fonduri europene a acestui coridor rutier şi feroviar, pentru traficul de marfă dintre Marea Neagră şi Marea Baltică”, a precizat Marek Szczygieł.

Vizita la Galaţi a inclus şi o componentă culturală. Ambasadorul a mai adăugat în declaraţiile sale schimburile culturale, amintind că anual, oraşul nostru organizează zilele fimului polonez. Mai mult, mediul universitar gălăţean păstrează o legătură puternică cu omologii polonezi, prin intermediul programelor europene Erasmus, pentru studenţi, şi Comenius, pentru elevi şi profesori. Marek Szczygieł a reamintit legăturile vechi ale Galaţiului cu Polonia. În perioada interbelică oraşul nostru a gazduit un consulat polonez. 

Tot vineri, la Universitatea “Dunărea de Jos”, s-a deschis o expoziţie fotografică dedicată poetei polone Kazimiera Iłłakowiczówna. Traducătoare prolifică de opere literare, aceasta a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe şi a fost secretara personală a mareşalului Józef Piłsudski. Kazimiera Iłłakowiczówna şi-a consacrat mulţi ani cunoaşterii sufletului românilor şi promovării culturii româneşti în Polonia. Expoziţia este deschisă la Facultatea de Mecanică şi cuprinde 38 de panouri cu reproduceri ale unor fotografii, texte informative şi documente de arhivă, ce redau relaţiile dintre Polonia şi România în anii 1920 şi în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi acţiunile desfăşurate de Kazimiera Iłłakowiczówna pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări.


Articole înrudite