02 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Politicienii Galaţiului se bat în imagini şi mesaje inscripţionate pe materialele de propagandă pentru un fotoliu în Parlamentul României. Deşi au trecut câteva zile de la debutul campaniei electorale, cei mai mulţi dintre aspiranţii din municipiul Galaţi la un mandat de deputat ori senator au declanşat doar un „război” al bannerelor, pliantelor ori mash-urilor pentru impresionarea electoratului.
„Unele mesaje sunt idioate, parcă suntem într-un film cu proşti”
Cea mai aspră critică vis-a-vis de modul în care politicienii Galaţiului au ales să se prezinte în faţa electoratului vine din partea preşedintelui PIMM Galaţi, Marian Filimon (candidat din partea UDMR pentru un mandat de deputat în Colegiul 6). Omul de afaceri acuză, fără a face nominalizări însă, că se încalcă legea, întrucât, potrivit acestuia, în mai multe cartiere ale Galaţiului sunt împărţite pachete ce conţin pui, zahăr, ulei, făină, dar şi mălai.
„Vă pot spune sigur că nu se respectă legea, ultima hotărâre a Guvernului privind mita electorală. Se dau sacoşe care conţin pachete în valoare de aproximativ 50 de lei. Acestea sunt distribuite pe la blocuri, pe la săraci. Pe lângă asta, este o opulenţă de panouri, mare căcălău, nu glumă. Au ăştia bani încât îi întorc cu basculanta. De unde au bani? Să vină şi să spună. Te apucă plânsul, nu alta. Efectul afişajului este tocmai invers. Lumea trece, se uită şi îşi spune: «Mama lor de mincinoşi şi furăcioşi». Nu mai spun că mesajele sunt de-a dreptul idioate, parcă suntem într-un film cu proşti. Vezi îndemnuri socialiste, nu-ţi vine să crezi şi îţi faci cruce. Dacă te uiţi pe sticlă, mori! Nu îi vezi pentru ani de zile să zică ceva, să facă ceva, să vină cu realizări, iar acum le vezi mutrele continuu. Te apucă bâţâiala. Lucrurile nu se vor schimba”, ne-a declarat Marian Filimon.
Preşedintele PIMM Galaţi este de părere că pe data de 9 decembrie la urne vor ieşi la vot doar 25-30% dintre gălăţenii cu drept de vot, mulţi dintre aceştia fiind reprezentaţi de „activele grele de partid, pupincuriştii, rachierii, masele de manevră”. „Aceştia ne vor hotărî soarta. Parcă suntem masochişti: avem minte scurtă, uităm repede şi ne place să fim minţiţi. O să le fie la fel de bine. Niciodată prostia nu va fi învinsă de inteligenţă. Când ţaţa Gherghina, masa de amărâţi, înfometaţi şi rupţi în fund întreabă «Da’ mie ce-mi dai ca să te votez?», cum reacţionezi? Ãsta este nivelul. «Telectualii» noştri, aşa cum le spun eu, nu au făcut nici înainte de 1989 şi nici acum nu fac”, ne-a spus Marian Filimon.
„Alarmant este gradul foarte mare de insatisfacţie a electoratului”
După ieşiri, aproape zilnic, în cartierele aferente colegiului în care candidează, medicul Paul Ichim, candidat din partea USL pentru un nou mandat de senator în Colegiul 3, ne-a spus că „alarmant este gradul foarte mare de insatisfacţie a electoratului”.
„Nu am apucat să văd decât ce este pe garduri. Nici nu am pasiunea să văd ce face celălalt. Singura treabă regretabilă este că lumea nu înţelege că Parlamentul nu are atribuţii administrative. Oamenii se plâng că nu au conducte, străzi, parcuri. Ne găsesc pe noi vinovaţi pentru nerealizările celor din administraţie, pentru cei ce nu şi-au făcut treaba. Noi suntem o naţie foarte ciudată, care se împute de la cap. Poate dă Dumnezeu să le vină mintea la cap românilor, să se dedice societăţii, să muncească pentru comunitate şi un trai mai bun. Aproximativ 70% din problemele ridicate de populaţie ţin de administraţie. Pe bună dreptate că unii chiar merită clasificarea că nu au ce căuta în Parlament. Pentru mulţi este mai mult decât evident că nu reprezintă decât un mijloc de a obţine influenţă, putere. Din păcate, eşti băgat la grămadă, chiar dacă nu eşti tipul ăsta de om. Cred că sunt senatorul cu cea mai slabă expunere, în ceea ce priveşte afişajul”, ne-a spus senatorul liberal.
„Este doar o confruntare de imagini şi sigle”
Înscris pentru prima dată în cursa pentru Parlament, Viorel Trif, candidatul ARD din Colegiul 9 de deputaţi, ne-a declarat că îşi doreşte „un concurs pe proiecte şi idei, nicidecum unul pe număr de bannere ori panouri de stâlp.
„Este doar o confruntare de imagini şi sigle. Îmi doresc o dezbatere pe problemele oamenilor, pe idei. Aş vrea să particip alături de contracandidaţi în dezbateri. Este un vot uninominal şi pe asta ar trebui să ne axăm în campanie. Având în vedere că ofertele, în mare parte, sunt aceleaşi, sper ca oamenii să aleagă o nouă generaţie”, ne-a spus directorul ANRSC Galaţi.


Articole înrudite