30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vorbărie multă şi soluţii concrete puţine din partea politicienilor
Vorbărie multă şi soluţii concrete puţine din partea politicienilor
Doar trei formaţiuni politice gălăţene dintre cele şase care şi-au desemnat candidaţi pentru alegerile parlamentare s-au prezentat la dezbaterea publică organizată de sindicaliştii de la Cartel Alfa, filiala Galaţi. Pe scena din Sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor au fost prezenţi patru aspiranţi la un mandat de parlamentar din partea ARD (Constantin Dumitriu, Nicuşor Ciumacenco, Doruleţ Resmeriţă şi Mihai Turcu), trei candidaţi ai PER (Eugen Stamate, Neculina Florea şi Marius Munteanu) şi Marian Filimon, candidat, în semn de protest, din partea UDMR pentru un mandat de deputat. Deşi sindicaliştii gălăţeni au adresat invitaţie de participare tuturor formaţiunilor politice angrenate în cursa pentru parlamentare, USL, PP-DD şi PRM nu şi-au trimis nici măcar un reprezentant la dezbaterea publică a sindicaliştilor. Absenţa celor trei formaţiuni politice a fost criticată atât de Viorel Rotilă - preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară, cât şi de Lidia Antoniu – preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi.
„Am remarcat faptul că cele trei formaţiuni politice au lipsit. Consider că este lipsă de respect faţă de cetăţeanul de rând. La ei, odată cu trecerea timpului, creşte orgoliul, cresc vanităţile, nicidecum responsabilităţile, aşa cum ar fi normal. De aceea nici nu au venit. Unii se văd deja câştigători şi nu îi interesează, probabil, problemele ridicate de către angajaţii din educaţie, sănătate, industrie, printre alţii”, ne-a declarat preşedintele SIP Galaţi.
Previziuni sumbre, soluţii de redresare extrem de puţine
Masa rotundă organizată de sindicatele din cadrul Confederaţiei Naţionale „Cartel Alfa” a debutat cu o dezbatere pe tema educaţiei, domeniu în care s-a remarcat candidatul ARD, Doruleţ Resmeriţă, fost inspector şcolar general. Lidia Antoniu, reprezentantul cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, le-a cerut candidaţilor la alegerile parlamentare să renunţe la discursuri, promisiuni şi, în schimb, să prezinte soluţii concrete pentru redresarea şi sprijinirea educaţiei: „De 22 de ani, în acest sistem s-au făcut reforme, care au făcut mult rău. În România este noapte de 22 de ani, iar cei care făuresc legi sunt chiar cei care le încalcă. Drepturile prevăzute de lege ni le obţinem pe calea instanţelor. Avem hotărâri judecătoreşti care nu s-au aplicat. În România nu funcţionează legea, ci comanda politică. Oamenii nu mai aşteaptă discursuri, promisiuni, ci fapte concrete, soluţii punctuale. Faceţi legi care să reformeze cu adevărat sisteme, care să fie aplicate şi pe care să le respectaţi, în primul rând. Respectaţi ceea ce faceţi”.
În ciuda insistenţelor liderilor de sindicat, pentru ca politicienii să vorbească mai concret, la subiect, cei mai mulţi dintre candidaţi s-au rezumat doar la a radiografia educaţia, sănătatea, economia şi a critica stadiul jalnic în care se află acestea, fără a prezenta soluţii ori măsuri pentru a le salva. De altfel, Viorel Rotilă a atras atenţia politicienilor că se adresează unui auditoriu specializat: „Rugămintea mea este să ţineţi cont că aveţi un auditoriu specializat, să nu ne trataţi precum nişte electori simpli. Trataţi-ne la un nivel de dialog social, pe teme concrete”.
Şi Lidia Antoniu a remarcat faptul că aspiranţii la un mandat de parlamentar nu şi-au făcut lecţiile: „30% din ce s-a spus reprezintă lucruri interesante. Suntem suprasaturaţi de analize, am fi vrut soluţii, nu radiografie. Lipseşte o viziune de dezvoltare. Ar fi trebuit să studieze un pic mai mult, înainte de a veni aici”.
„Niciun sistem politic nu are capacitatea de a reforma România”
Nicuşor Ciumacenco, candidatul ARD pentru un mandat de senator în Colegiul 3 din municipiul Galaţi, a fost singurul politician care a primit aplauze din partea celor câteva zeci de sindicalişti prezenţi în sală.
„Nu cred că vreun sistem politic are capacitatea de a reforma ceva în România. Avem parte numai de minciună şi manipulare. Nu o să vă spun să mă votaţi, nu o să vă cer nimic. 2013 va fi un an foarte greu, cel mai greu de după 1990. (...) Sistemul în sine este greşit, permite ca în Parlament sau în administraţie să ajungă cine nu trebuie. În 2013, sistemul va pica, măştile vor pica. Cei mai mulţi vor vota USL. Eu îi cunosc pe aceştia, am fost la ei. Nu am făcut compromisuri şi am plătit. În patru ani, cât am fost viceprimar, nici măcar un parlamentar nu a venit la uşa mea să ceară ajutor pentru măcar un cetăţean din colegiul lui. Nu vă voi promite că dacă ajung în Parlament viaţa dumneavoastră va fi mai frumoasă, însă voi încerca în permanenţă un dialog cu dumneavoastră. În spatele unei sigle frumos colorate se pot ascunde monştri”, a spus Ciumacenco.
Potrivit lui Romică Gîrneaţă, preşedintele filialei locale a Cartel Alfa, sindicaliştii gălăţeni vor mai organiza o dezbatere publică, peste aproximativ un an de zile, pe tema promisiunilor de campanie ale formaţiunilor politice: „Mai important este ce se va întâmpla după data de 9 decembrie. Vom urmări câte dintre programele lor electorale au fost respectate”.


Articole înrudite