5% dintre pacienţii cu diabet ajung la complicaţii ale globului ocular

 
Vineri, 05 Februarie 2016 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproximativ 5% dintre pacienţii cu diabet ajung în situaţia de a avea complicaţii la nivel ocular, a declarat pentru AGERPRES medicul primar oftalmolog Ovidiu Muşat de la Spitalul Militar Central.
"În contextul manifestărilor clinice ale diabetului zaharat, apar şi la nivelul globului ocular complicaţii majore vizavi de prognosticul vizual. Mă refer aici la situaţiile pacienţilor cu glaucom secundar neovascular, la situaţiile pacienţilor cu hemoragie vitreană, cu decolare de retină tracţională. În cazul situaţiei ochiului diabetic, se poate ajunge şi la dezlipirea retinei. Recomandarea pentru pacientul diabetic, din punctul de vedere al medicului oftalmolog, atât anterior, cât şi ulterior post-operator este de a se echilibra glicemia, dat fiind faptul că aceste complicaţii apar pe fondul unei trenări a diabetului neglijat terapeutic. Studiile de specialitate arată că, la nivel internaţional, aproximativ 5% dintre pacienţii cu diabet ajung să facă acest tip de complicaţii ale globului, dintre care se distinge, de departe, scăderea ireversibilă a acuităţii vizuale", a afirmat medicul oftalmolog.
Potrivit acestuia, între cauzele care determină degradarea vederii în sens dramatic se numără glaucomul, dar acesta este o boală tratabilă, care diagnosticată la timp şi tratată corespunzător permite asigurarea unui anumit grad al acuităţii vizuale; degenerescenţa maculară, afecţiune care survine cu vârsta; afecţiuni genetice precum distrofiile corneene, pentru care se poate face transplantul de cornee şi, nu în ultimul rând, diabetul zaharat, cel care generează retinopatia diabetică proliferativă sau neproliferativă.
"Din toate cazurile menţionate mai sus, din punctul meu de vedere, distrofiile retiniene, precum retinopatia pigmentară care evoluează uneori şi cu atrofie de nerv optic şi cu alterarea felului în care funcţionează fotoreceptorii şi degenerescenţa maculară sunt afecţiunile cele mai grave, la care nu există niciun remediu terapeutic. Acestea fac parte din bolile invalidante", a explicat medicul.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu