29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Luna septembrie este un moment bun pentru a încerca lucruri pe care nu le-ai mai experimentat până acum, recomandă Kimberly Altman, de la Centrul de Longevitate Pritikin. “O să obţii toţi nutrienţii de care ai nevoie din curcubeul de fructe şi legume al toamnei”, adaugă Altman.
Iată câteva din alegerile preferate ale specialiştilor în nutriţie pentru luna septembrie.
Mere
De ce ne plac: Fructul de referinţă al toamnei este bogat în fibre, ceea ce te poate ajuta să ai o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp. În plus, merele au fost legate de un nivel al colesterolului mai redus şi un risc mai mic de obezitate. Acestea au şi o cantitate solidă de vitamina C care stimulează imunitatea.
Cum să te bucuri de ele: Mănâncă-le crude, în special în luna septembrie, atunci când fermele şi livezile îşi încep sezonul de cules de mere. Ai grijă să laşi coaja, deoarece în ea se găsesc cele mai multe fibre.
Deborah Klein, doctor nutriţionist, recomandă combinarea merelor “cu o proteină, cum ar fi migdalele sau untul de arahide organic, pentru o gustare mai echilibrată”. Sau, atunci când vremea începe să se răcească, fă mere coapte, stropeşte-le cu scorţişoară şi concentrat de suc de mere şi apoi dă-le la cuptor.
Ardei roşu
De ce ne plac: Ardeii în general, în special cei roşii, au o cantitate surprinzătoare de vitamina C, mai mult decât o portocală, plus o doză consistentă de potasiu, spune Altman. De asemenea, legumele crocante conţin şi vitamina A, care calmează pielea. Potrivit doctorului Klein, aroma lor naturală ajută la reducerea poftei de dulce, ţinându-te departe de borcanul cu ciocolată.
Cum să te bucuri de ei: Încearcă să coci ardeii pe grătar sau să îi amesteci cu năut pentru a face un hummus plin de nutrienţi. Sau îi poţi mânca în locul biscuiţilor sau chips-urilor pentru o gustare sănătoasă.
Pere
De ce ne plac: La fel ca merele, perele sunt bogate în fibre şi vitamina C, iar sezonul lor de cules se apropie pe măsură ce vara se termină. Cele mai zemoase pere te pot menţine hidratat şi te pot opri de la excesele alimentare, din moment ce toată apa din aceste fructe îţi oferă o senzaţie de saţietate.
Cum să te bucuri de ele: La fel ca merele, o să obţii cele mai multe beneficii din partea lor dacă mănânci perele cu tot cu coajă. Specialiştii sugerează tasarea lor sau adăugarea lor la pireuri de fructe.
Roşii
De ce ne plac: Mai sunt doar câteva săptămâni din sezonul roşiilor şi parcă nu ne mai săturăm de această legumă bogată în vitamina C şi cu un conţinut caloric redus. Roşiile conţin şi licopen, despre care s-a dovedit că ajută la lupta împotriva anumitor tipuri de cancer.
Cum să te bucuri de ele: Gătitul ajută la activarea licopenului, aşa că umpleţi cămara cu sos de tomate sau bulion în septembrie (cele mai indicate produse sunt cele făcute în casă, sau cele care nu conţin mult zahăr şi sodiu). Bucură-te de roşii crude la sandwich-uri şi în salate, sau în feluri de mâncare unde acestea îmbunătăţesc aroma, cum ar fi o omletă. Klein recomandă sosul de salsa, care are o căldură ce stimulează metabolismul.
Grapefruit
De ce ne place: Acest fruct citric este disponibil aproape pe tot parcursul anului, dar sezonul de grapefruit începe în septembrie. Doar jumătate din acest fruct conţine peste 75% din doza zilnică recomandată de vitamina C, iar cercetarea sugerează că dacă se mănâncă jumătate de grapefruit înainte de masă te poate ajuta să slăbeşti.
Cum să te bucuri de el: Taie felii jumătate de fruct ca parte din micul tău dejun sau încercaţi o reţetă de desert din grepfruit gratinat. Grapefruit-ul decojit şi segmentat poate reprezenta o adăugare picantă la o salată. Sau, stoarceţi fructul şi beţi sucul sau amestecaţi-l într-un cocktail răcoritor. Atenţionare: persoanele care iau anumite medicamente nu au voie să bea suc de grepfruit.
Castraveţi
De ce ne plac: Castraveţii, care au un conţinut caloric extrem de redus, reprezintă şi unul din cele mai hidratante alimente, deoarece au 96% apă. De asemenea, aceştia sunt şi o sursă foarte bună de magneziu şi potasiu, ambele substanţe foarte importante pentru dezvoltarea osoasă.
Cum să te bucuri de ei: Sezonul de cules al castraveţilor se află în momentul de vârf în luna septembrie. Deşi castraveţii pot fi mâncaţi cruzi, acest aliment poate fi gătit şi într-o supă răcoritoare foarte gustoasă sau pot fi tăiăţi împreună cu roşii, ceapă, ardei roşii şi amestecaţi cu suc de lămâie pentru a face o salată mediteraneană uşoară.
Afine
De ce ne plac: Toate fructele de pădure sunt gazde pentru numeroase beneficii pentru sănătate, însă afinele, în special, sunt un superfruct vedetă a lunii septembrie. Acestea au un conţinut caloric redus şi sunt bogate în antioxidanţi care au fost legaţi de un nivel mai scăzut al colesterolului, un risc mai mic de dezvoltare a diabetului şi un declin cognitiv încetinit.
Cum să te bucuri de ele: Amestecă-le pentru a face un suc de fructe reconfortant, adaugă-le la micul dejun din cereale integrale sau încearcă să le foloseşti la marinatul cărnii sau la glazuratul prăjiturilor. Altman sugerează adăugarea lor la fulgii de ovăz, la iaurt şi chiar în salate. Klein recomandă îngheţarea lor într-o pungă şi apoi consumul lor ca o gustare răcoritoare.


Articole înrudite