Alimentaţia bazată pe grăsimi şi carbohidraţi simpli poate provoca uzura articulaţiilor
O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a anunţat recent că a identificat o legătură între alimentaţia bogată în grăsimi şi carbohidraţi şi uzura articulaţiilor, informează Xinhua.
Studiul, realizat la Institutul pentru Sănătate şi Inovaţie Biomedicală din cadrul Universităţii de Tehnologie din Queensland, a investigat legătura dintre osteoartrită şi dietele în care predomină grăsimile şi carbohidraţii simpli. Osteoartrita, cunoscută şi sub numele de boală articulară degenerativă, este o afecţiune care apare în urma deteriorării cartilajului ce protejează şi înveleşte articulaţiile, fiind localizată cel mai frecvent la nivelul genunchilor. Potrivit cercetării, dietele care includ carbohidraţi simpli şi 20% grăsimi săturate provoacă apariţia primelor semne de osteoartrită la nivelul încheieturilor.
Conducătorul principal al studiului, profesorul Yin Xiao, a subliniat marţi că în timpul studiului s-a descoperit că aceste diete — de multe ori bazate pe consumul de alimente tip "junk food" — care provoacă degradarea sănătăţii articulaţiilor nu afectează doar persoanele supraponderale. Unul dintre cercetătorii participanţi la studiu, doctorandul Sunder Sekar, a explicat că acizii graşi pot declanşa inflamaţii la nivelul ţesuturilor din întreg "mediul articular". "Am testat o varietate de grăsimi saturate şi am descoperit că un consum de lungă durată de grăsimi animale, unt şi ulei de palmier poate slăbi cartilajul", a declarat acesta, potrivit sursei citate.