23 IUNIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alimentaţia bazată pe grăsimi şi carbohidraţi simpli poate provoca uzura articulaţiilor
Alimentaţia bazată pe grăsimi şi carbohidraţi simpli poate provoca uzura articulaţiilor
O echipă de oameni de ştiinţă din Australia a anunţat recent că a identificat o legătură între alimentaţia bogată în grăsimi şi carbohidraţi şi uzura articulaţiilor, informează Xinhua. Studiul, realizat la Institutul pentru Sănătate şi Inovaţie Biomedicală din cadrul Universităţii de Tehnologie din Queensland, a investigat legătura dintre osteoartrită şi dietele în care predomină grăsimile şi carbohidraţii simpli. Osteoartrita, cunoscută şi sub numele de boală articulară degenerativă, este o afecţiune care apare în urma deteriorării cartilajului ce protejează şi înveleşte articulaţiile, fiind localizată cel mai frecvent la nivelul genunchilor. Potrivit cercetării, dietele care includ carbohidraţi simpli şi 20% grăsimi săturate provoacă apariţia primelor semne de osteoartrită la nivelul încheieturilor. Conducătorul principal al studiului, profesorul Yin Xiao, a subliniat marţi că în timpul studiului s-a descoperit că aceste diete — de multe ori bazate pe consumul de alimente tip "junk food" — care provoacă degradarea sănătăţii articulaţiilor nu afectează doar persoanele supraponderale. Unul dintre cercetătorii participanţi la studiu, doctorandul Sunder Sekar, a explicat că acizii graşi pot declanşa inflamaţii la nivelul ţesuturilor din întreg "mediul articular". "Am testat o varietate de grăsimi saturate şi am descoperit că un consum de lungă durată de grăsimi animale, unt şi ulei de palmier poate slăbi cartilajul", a declarat acesta, potrivit sursei citate.

Articole înrudite