11 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bradul de Crăciun, împodobit cu pericole
Bradul de Crăciun, împodobit cu pericole

Suntem în perioada de pregătiri intense pentru sărbătorile de iarnă, care încep de obicei cu împodobirea bradului. Atenţie mare ce puneţi pe cetine, să nu luaţi foc!

Riscul de incendiu este crescut în cazul în care folosiţi beculeţe mai vechi care pot fi deteriorate şi se pot aprinde. Instalaţia de iluminat mai poate suferi schimbări la nivelul izolaţiei odată cu trecerea timpului şi vă poate curenta, aşadar puneţi beculeţe în pom neconectate la curent după ce aţi verificat fiecare centimetru în prealabil. Dacă aveţi beculeţe arse sau topite mai bine renunţaţi la vechea instalaţie şi achiziţionaţi una nouă, mai sigură. 

Instalaţia de beculeţe este un real pericol dacă aveţi copii mici. Nu lăsaţi prichindelul nesupravegheat în preajma pomului de Crăciun, cu atât mai puţin nu trebuie să-l lăsaţi să tragă de globuri sau să le folosească pe post de jucării. Copilul are tendinţa să bage în gură lucrurile şi se poate îneca sau se poate tăia dacă sparge ornamentele. 

Aşezaţi bradul departe de mobilă sau perdea! În cazul în care bradul se aprinde, incendiul se răspândeşte mai greu. Puteţi preveni riscul de aprindere dacă puneţi bradul într-un ghiveci cu pământ şi îl udaţi din când în când, ca pomul să nu se usuce excesiv. În cazul brazilor artificiali, trebuie să ştiţi ce temperatură suportă materialul din care este confecţionat bradul, ca să puteţi cumpăra o instalaţie care nu se încinge mai mult decât permite cetina artificială.

Nu lăsaţi instalaţia în priză dacă plecaţi de acasă! În urma dumneavoastră se poate întâmpla orice, aşa că nu uitaţi să deconectaţi beculeţele de la sursa de curent.

Nici animalele nu sunt de neglijat când împodobiţi bradul. Atât pisicile cât şi căţeii pot dărâma uşor pomul, aşa că trebuie să îl asiguraţi de tavan ori de perete. Noua modă cu bradul aşezat invers, prins în tavan, poate fi o soluţie excelentă dacă aveţi un animal năzdrăvan, dornic să se caţere. Şi animăluţele sunt atrase de becurile colorate şi îşi pot băga colţii în instalaţie riscând să se curenteze sau să se taie. Acele care cad din bradul natural sunt alt pericol care poate duce la probleme serioase dacă sunt ingerate de micii necuvântători. 

Riscurile sunt diminuate considerabil dacă alegeţi pentru brad un loc unde nici copiii, nici animăluţele nu au acces liber. 

Articole înrudite