29 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Masa de Crăciun nu face casă bună cu silueta
Masa de Crăciun nu face casă bună cu silueta

Perioada sărbătorilor de iarnă este un moment crucial pentru organism atât din punct de vedere al sănătăţii cât şi din punct de vedere al siluetei. Aşa că, înainte să vă înfruptaţi din bucatele tradiţionale care vor sta ţanţoşe pe masă, luaţi-vă câteva măsuri de control prin care veţi putea evita disconfortul digestiv şi psihic când kilogramele se vor pune exact unde nu vă doriţi. 

Perioada este cu atât mai dificilă pentru că ieşim din post iar cei care au ţinut postul trebuie să aibă mare grijă când revin la o alimentaţie cu proteină animală. 

"Porţiile de mâncare ar trebui să fie mici şi mai dese. Dacă se mănâncă o dată la trei ore este perfect, pentru că nu se solicită excesiv sistemul digestiv şi se reduce riscul acumulării kilogramelor", explică Judith David, antrenoare de fitnes şi multiplă campioană naţională şi balcanică la culturism. Regula este sfântă şi pentru cei care nu au ţinut post, acest mod de a mânca permiţând un control perfect asupra greutăţii. Un tips oferit tot de Judith este consumul ridicat de apă, mai ales în zilele de sărbătoare, când se recomandă ca la fiecare pahar de alcool să bem şi unul de apă, pentru că toate tipurile de alcool deshidratează corpul şi favorizează retenţia toxinelor în corp. 

Antrenoarea de fitnes ne dă şi alternative mai puţin grase la cinele de Crăciun :"O carne mai slabă, adică muşchiul de porc şi nu ceafa, gătită într-un mod ortodox, pe grătar sau la cuptor, este o masă cu mult mai săracă în calorii, mai ales dacă adăugăm ca garnitură o porţie dublă de legume. Legumele pot fi rădăcinoase sau verdeaţă, nu contează, numai să fie alături de carne, pentru că ajută foarte mult digestia iar o digestie uşoară înseamnă kilograme mai puţine".

Moderaţia este legea menţinerii greutăţii şi a sănătăţii în timpul sărbătorilor de Crăciun. Pomana porcului poate fi înlocuită cu friptura porcului, deserturile cu ciocolată pot fi mai light dacă alegem o prajitură cu fructe, în loc de sucuri acidulate putem opta pentru sucuri de fructe făcute în casă sau limonadă iar pâinea albă poate fi înlocuită cu o pâine cu cereale sau cu un conţinut mai mare de tărâţe. Iar cei care merg la sala de fitnes îşi pot face antrenamentele şi în ultima parte a lunii decembrie, pentru că majoritatea au program de lucru chiar şi în zilele de Crăciun.


Articole înrudite