23 IUNIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deficienţa de vitamina A, încă din perioada intrauterină, poate creşte riscul de Alzheimer
Deficienţa de vitamina A, încă din perioada intrauterină, poate creşte riscul de Alzheimer

ecomandarea medicilor nutriţionişti de a consuma cinci porţii de legume pe zi poate avea efecte pozitive şi pentru prevenirea bolii Alzheimer, potrivit unui nou studiu. O echipă de oameni de ştiinţă chinezi au descoperit că persoanele care prezintă un deficit de vitamina A sunt mai predispuse să dezvolte această afecţiune, informează Medical Express şi The Telegraph.
Cercetătorii au monitorizat 330 de vârstnici din Chongqing, China, şi au descoperit că cei cu niveluri crescute ale vitaminei A aveau un risc cu 60% mai mic de a suferi de demenţă.
Oamenii de ştiinţă au observat că 75% dintre subiecţii cu o carenţă uşoară sau semnificativă a acestui nutrient manifestau o depreciere a funcţiilor cognitive în comparaţie cu cei care înregistrau niveluri normale de vitamina A (47% dintre persoanele incluse în studiu).
Vitamina A se găseşte în mod natural în fructe şi legume precum morcovi, broccoli, pere şi avocado. De asemenea, aceasta este prezentă şi în alimente de origine animală, precum peşte sau ficat.
Studiul a descoperit totodată că şoarecii testaţi care aveau niveluri scăzute de vitamina A încă de la naştere au dezvoltat o cantitate mai mare de amiloid, o substanţă lipicioasă ce se acumulează în creierele pacienţilor diagnosticaţi cu Alzheimer şi care perturbă comunicarea între neuroni.
''Studiul nostru arată în mod clar că o deficienţă marginală de vitamina A, (manifestată — n.r.) chiar şi precoce, în timpul sarcinii, are urmări negative asupra dezvoltării creierului şi un efect de durată ce poate facilita (apariţia — n.r.) bolii Alzheimer mai târziu în viaţă'', a declarat dr. Weihong Song, profesor de psihiatrie şi membru al Departamentului canadian de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul Universităţii British Columbia.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că şoarecii care aveau o carenţă uşoară de vitamina A au avut la vârsta adultă rezultate slabe la testele de învăţare şi memorie. Acelaşi efect a fost observat şi în cazul exemplarelor care au fost private de vitamina A în perioada intrauterină însă au primit o dietă normală după naştere. Acest lucru nu a fost însă valabil şi în cazul rozătoarelor care au primit suficientă vitamina A în perioada intrauterină, însă au fost private de acest nutrient după naştere. Acest lucru semnifică faptul că răul fusese deja făcut în perioada fetală, după cum susţin cercetătorii.
Totuşi, dr. Song avertizează cu privire la supradozajul de vitamina A prin utilizarea suplimentelor, fapt ce poate avea efecte negative în special pentru femeile gravide.
Studiul publicat în jurnalul ''Acta Neuropathologica'' concluzionează că o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată reprezintă cel mai bun mod prin care se pot asigura nivelurile optime ale acestui nutrient astfel încât boala Alzheimer să fie ţinută la distanţă.


Articole înrudite