Efectele sindromului "prinţesei" asupra generaţiei Z şi Alpha Recomandat

Marți, 09 Aprilie 2019 11:28
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dacă ne apelăm copiii cu "prinţule" sau "prinţeso" atunci când sunt mici, aceştia îşi vor construi o percepţie greşită despre relaţiile umane, iar la maturitate, aceste atitudini se vor acutiza în relaţia cu familia, soţul/soţia sau chiar colegii de muncă. În opinia psihologul Lenke Iuhoş, acest set de deviaţii comportamentale se poate naşte şi din mesaje subliminale ale poveştilor aparent inocente din copilărie, în care prinţii şi prinţesele erau ecranizate total diferit faţă de alteţele lor regale din lumea reală.

"Din nefericire, Walt Disney a ecranizat prinţese care aveau numai privilegii, numai drepturi, însă nu s-a menţionat nicăieri şi despre obligaţiile care reies din fişa postului de membru al familiei regale. Totodată, fetiţele au fost încurajate să creadă că lumea este un castel frumos, în care toţi cei care lucrează acolo sunt slugi umile puse în slujba lor. Acesta este motivul pentru care, dacă este alintat în exces, un copil va opune rezistenţă la orice sarcină din partea părinţilor sau chiar a şefului, la maturitate. Astfel, copiii vor deveni tot mai egoişti, nu vor dori să împartă nimic cu nimeni, nu vor considera necesar să spună mulţumesc, mami şi tati, nu îşi vor cere scuze atunci când greşesc şi la maturitate nu vor învăţa să iubească sincer, necondiţionat", explică psihologul.

Din dorinţa de a-i proteja şi de a-i ajuta pe cei mici, atât părinţii, cât şi societatea contribuie la apariţia unor manifestări care le pot afecta viaţa de adult. Aceste atitudini sunt alimentate de părinţi, prin repetări obsesive a acestor apelative sau cu permisivitate dusă la extreme, iar efectele vor fi nocive pentru viitorii adulţi ai generaţiei Z şi Alpha. "Cuvintele formează copilul, iar dintr-un alint ca un personaj de basm se va dezvolta un tânăr neatent social. Cel care nu va înţelege esenţa relaţiilor cu colegii de clasă, cu prietenii din afara şcolii va da de bucluc. Vor apărea atitudini care sunt conduse de ideea de totul e posibil: riscuri de accidentări chiar şi rutiere, prezent în bullying, retragere socială, mai mult copil care trăieşte online. De ce? Ei vor căuta realitatea", conchide psihologul.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu