18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Margarina şi iaurturile anti-colesterol nu au niciun efect demonstrat asupra riscului de boli cardiovasculare
Margarina şi iaurturile anti-colesterol nu au niciun efect demonstrat asupra riscului de boli cardiovasculare

Alimentele îmbogăţite cu fitosteroli, cum ar fi diferite tipuri de margarină şi iaurturi anti-colesterol, nu au niciun efect demonstrat asupra riscului de boli cardiovasculare, apreciază Agenţia Naţională de Siguranţă Sanitară şi Alimentară (ANSES) din Franţa, într-un raport difuzat miercuri şi preluat de 7sur7.be.
Sesizată de asociaţia consumatorilor UFC-Que Choisir, ANSES s-a concentrat pe afirmaţiile producătorilor de alimente îmbogăţite cu fitosteroli (diferite tipuri de margarină, produse lactate proaspete şi sosuri cu condimente), potrivit cărora produsele lor scad nivelul colesterolului. Agenţia arată în raportul său că, „deşi fitosterolii contribuie într-adevăr la reducerea colesterolului din sânge, efectul lor pozitiv în prevenirea bolilor cardiovasculare nu a fost demonstrat”.
Fitosterolii sunt compuşi naturali, prezenţi în plante, care au proprietatea de a reduce nivelul colesterolului sanguin, scăzând absorbţia lui intestinală. Ei contribuie la o scădere cu 10% în medie a nivelului de colesterol total şi a celui de colesterol „rău” (LDL), dar efectul poate fi variabil de la un individ la altul, arată ANSES, care precizează că la aproape o treime din consumatori aceste alimente nu duc la reducerea nivelului de colesterol „rău”.
Agenţia mai subliniază că acest tip de colesterol - LDL - sanguin este doar unul din factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, care sunt „multifactoriale, implicând un număr mare de factori de risc şi factori de protecţie” şi că scăderea lui „nu duce neapărat la reducerea riscului de boală”.
Fiindcă nu există deocamdată studii asupra efectelor directe ale fitosterolilor asupra bolilor cardiovasculare, „nu se poate emite nicio concluzie”, arată ANSES.
Consumul de alimente îmbogăţite cu fitosteroli ar putea chiar mări riscul cardiovascular ca urmare a scăderii concentraţiei de betacaroten din sânge. UFC-Que Choisir a salutat raportul ANSES, solicitând autorităţilor naţionale şi europene să reanalizeze autorizarea comercializării acestor produse.
ANSES recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează şi copiilor să evite aceste produse şi cere persoanelor „preocupate” de nivelul lor de colesterol să se consulte cu un specialist în sănătate.


Articole înrudite