18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rafila: În acest sezon rece ne pot proteja două vaccinuri: antigripal şi anti-Omicron
Rafila: În acest sezon rece ne pot proteja două vaccinuri: antigripal şi anti-Omicron

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, 16 decembrie 2022, la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut precizări legate de vaccinare, atât cea antigripală, cât şi cea anti-COVID. „În acest sezon, în care au apărut deja virozele, ne pot proteja două vaccinuri: vaccinul antigripal care mai este în farmacii şi vaccinul pentru noua variantă de COVID-19, Omicron. Deja astăzi (n.r. - vineri, 16 decembrie 2022), toate DSP-urile, până la sfârşitul zilei, vor informa cetăţenii unde sunt centre de vaccinare la nivelul fiecărui judeţ. Dar accesibilitatea înseamnă că oamenii trebuie să meargă la medicii de familie, care să solicite acest vaccin, care este disponibil la toate DSP-urile. Sunt deschise centrele care sunt pe listă. Noi am suplimentat, dacă cineva are o dificultate, nu poate să meargă la medicul de familie, poate să meargă la aceste centre pentru a se vaccina”, a spus Alexandru Rafila.

Centrele de tratament şi investigare pentru copiii răciţi, funcţionale

Ministrul Sănătăţii a făcut declaraţii şi despre noile centre de tratament şi investigare pentru copiii răciţi. „Centrele de ambulatorii investigare viroze pentru copii, sunt zeci de locaţii în toată ţara, unele au program limitat, altele au program prelungit, în funcţie de personalul din zonă, au început să funcţioneze. Părinţilor li s-a pus la dispoziţie un soi de ghid, care se găseşte şi pe site-ul Ministerului Sănătăţii, dar şi la DSP-uri, prin care părinţii ar trebuie să aprecieze, sigur primul pas ar fi să meargă la medicul de familie, dar dacă nu ajung la medicul de familie sau medicul le recomandă şi o investigaţie, precum radiologie, pot să meargă la aceste centre. Am făcut aceste centre tocmai pentru a decongestiona UPU-urile. Din păcate, aşa cum am spus, există şi limitări legate de personal”, a precizat Alexandru Rafila.

AVC: Noi centre pentru tratamente vor fi disponibile în ţară

Ministrul a vorbit şi despre tratarea AVC prin trombectomii şi a declarat că noi centre pentru tratamente vor fi disponibile în ţară. „Avem deja finalizată propunerea de curriculum de pregătire a medicilor din partea comisiilor comune. Am lucrat nu doar cu comisia de radiologie, ci şi cu cea de neurologie şi cardiologie, pregătirea va fi posibilă pentru mai mulţi medici, am identificat şi trei centre de pregătire. Noi nu putem dezvolta centre de trombectomie decât pe măsură, ce vă spuneam, să avem resursă umană calificată. Până la sfârşitul anului viitor sper să avem primii absolvenţi ai cursurilor”, a spus Alexandru Rafila, care a mai precizat că în Bucureşti se speră să se deschidă un nou centru de trombectomie.

Citeşte şi Alexandru Rafila: Mi-aş dori să am o baghetă magică să rezolv criza de medicamente


Articole înrudite