Stoparea utilizării antibioticelor la animalele sănătoase pentru a preveni răspândirea superbacteriilor rezistente la medicamente

 
Joi, 09 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) i-a îndemnat pe fermieri să stopeze utilizarea antibioticelor pentru stimularea creşterii şi prevenirea bolilor la animale, întrucât această practică alimentează infecţiile periculoase la oameni declanşate de superbacteriile rezistente la medicamente, informează Reuters.
Descriind lipsa de eficacitate a antibioticelor destinate oamenilor drept ''o ameninţare la adresa securităţii'', comparabilă cu ''o epidemie bruscă şi letală'', Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat că o ''acţiune puternică şi susţinută în toate sectoarele'' este vitală pentru a opri valul de rezistenţă şi pentru a ''menţine lumea în siguranţă''.
OMS ''recomandă insistent o reducere generală a utilizării antibioticelor de importanţă medicală din toate clasele la animalele producătoare de hrană, inclusiv restricţia totală în ceea ce priveşte folosirea acestor antibiotice pentru stimularea creşterii şi prevenirea bolilor în lipsa unui diagnostic'', a arătat aceeaşi agenţie din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Orice utilizare a antibioticelor stimulează dezvoltarea şi răspândirea aşa-numitelor superbacterii — infecţii rezistente la medicamente, care pot evita acţiunea tratamentelor menite să le distrugă.
Conform declaraţiei OMS, în unele state, sectorul creşterii animalelor este răspunzător de circa 80% din consumul total de antibiotice de importanţă medicală. Aceste produse sunt utilizate, în cea mai mare parte, în cazul animalelor sănătoase pentru a împiedica îmbolnăvirea lor şi pentru accelerarea procesului de creştere.
OMS a declarat că o astfel de utilizare ar trebui stopată în totalitate. De asemenea, organizaţia a adăugat că în cazul animalelor bolnave, acolo unde este posibil, ar trebui mai întâi efectuate teste pentru a fi identificat cel mai eficient şi mai prudent antibiotic pentru tratarea infecţiilor specifice de care suferă.
Unele state au luat deja măsuri pentru reducerea utilizării antibioticelor la animalele producătoare de hrană.
Începând din 2006, Uniunea Europeană a interzis utilizarea medicamentelor pentru stimularea creşterii.
Consumatorii generează de asemenea o cerere de carne provenind de la animale crescute fără utilizarea de rutină a antibioticelor, unele lanţuri importante adoptând politici ''fără antibiotice'' pentru furnizorii de carne, precizează sursa citată.
Potrivit OMS, printre alternativele la utilizarea de antibiotice pentru prevenirea bolilor la animale se numără îmbunătăţirea condiţiilor de igienă şi a practicilor agricole, dar şi utilizarea mai eficientă a vaccinurilor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu