12 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
STUDIU: Videoconferinţele afectează creativitatea
STUDIU: Videoconferinţele afectează creativitatea

Schimburile de la distanţă prin videoconferinţă, devenite esenţiale de la recurgerea din ce în ce mai mult la telemuncă, afectează creativitatea şi inovaţia, potrivit unui studiu efectuat pe 1.500 de persoane din întreaga lume şi publicat miercuri, relatează AFP.
În timpul pandemiei de Covid, tehnologii precum Zoom, Teams sau Skype au permis milioanelor de angajaţi să ţină reuniuni la distanţă, cu sunet şi imagine.
Această colaborare virtuală ar putea continua, sondaje recente arătând că în Statele Unite de exemplu, 20% din zilele lucrătoare se vor desfăşura de acasă după încheierea pandemiei, subliniază studiul publicat în revista Nature.
Autorii lor, experţi în marketing pentru universităţile americane din Columbia şi Stanford, au dorit să cunoască efectele acestei lipse a interacţiunilor faţă în faţă asupra inovaţiei, cu alte cuvinte, capacitatea de a genera noi idei în timpul unui schimb - ''brainstorming''.
Ei au efectuat primele teste de laborator, cu 602 de participanţi voluntari (studenţi) împărţiţi aleatoriu. Perechile au fost fie faţă în faţă în aceeaşi cameră, fie separate în două spaţii îndepărtate, vorbind între ele prin apel video. Fiecare echipă a avut cinci minute pentru a găsi utilizări creative pentru produse. Apoi a trebuit să aleagă ideea cea mai creativă.
Experimentul a fost replicat în companii pe 1.490 de ingineri din Finlanda, Ungaria, Portugalia, India şi Israel: în cadrul unor ateliere speciale grupurile au fost invitate să propună produse inovatoare pentru companiile lor, specializate în telecomunicaţii.
Rezultat: interacţiunile în persoană au produs cu aproximativ 15% mai multe idei decât interacţiunile virtuale şi cu 13% mai multe idei creative.
Veşti bune, pe de altă parte, pentru Zoom, Skype şi Teams: atunci când echipele au trebuit să-şi aleagă cea mai bună idee, schimburile virtuale s-au dovedit a fi la fel de fructuoase ca şi cele faţă în faţă şi, uneori, chiar mai mult.
Cercetătorii au dedus că numai creativitatea este inhibată prin apelurile video, în timp ce alte competenţe par a fi neafectate. (sursa Agerpres)


Articole înrudite