17 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un nou studiu confirmă binefacerile proteinelor slabe
Un nou studiu confirmă binefacerile proteinelor slabe

Consumul de proteine slabe, cum ar fi cele din nuci, carne de pui şi peşte reduce riscul de deces, spre deosebire de consumul de carne roşie, ouă şi produse lactate care poate spori acest risc, susţine studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard, citat de agenţia France Presse.
Publicat  în 'Journal of the American Medical Association' (JAMA), studiul a fost realizat pe mai mult de 130.000 de persoane timp de trei decenii. Rezultatele confirmă ceea ce mulţi profesioniştii din domeniul sănătăţii spun de zeci de ani, dar aduce şi câteva surprize. De exemplu, consumul de carne roşie sau alte proteine grase cum ar fi ouăle şi brânza nu creşte riscul de deces în rândul persoanelor sănătoase.
"Aşteptările cu privire la impact sunt mai puţin importante în grupul de persoane cu un stil de viaţă sănătos, dar nu şi la acela la care această legătură dispare complet", a declarat Mingyang Song , cercetător la Massachusetts General Hospital şi coautor al studiului.
Cu toate acestea, studiul spune că persoanele care beau mult alcool, care sunt supraponderale, fumează sau nu practică activitatea fizică sunt susceptibile de a avea un risc de deces crescut în caz de consum excesiv de proteine şi de grăsime.
"Când ne-am uitat mai îndeaproape la date, am constatat că grupul de persoane cu un stil de viaţă nesănătos a consumat mai multă carne roşie, ouă şi produse lactate bogate în materii grase, în timp ce grupul de persoane cu un stil de viaţă sănătos consumă mai mult peşte şi păsări de curte", a dezvăluit cercetătorul.
Proteinele cu cel mai mare risc se găsesc în carnea roşie, inclusiv în carne de vită şi de porc. Studiul recomandă să fie preferate proteinele care se găsesc în pâine, cereale, paste, fasole, nuci şi legume, mai notează AFP.


Articole înrudite