28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fantezia, un brand care face cinste Galaţiului
Fantezia, un brand care face cinste Galaţiului

Numit cândva "dans de societate", dansul sportiv a evoluat considerabil de la primul campionat mondial oficial, desfăşurat acum mai bine de o sută de ani, la Paris, în 1909. Competiţii de dans au început să fie organizate în anii ’20 în Marea Britanie, iar în timp au apărut forurile internaţionale ce guvernează această activitate WDSF (Federaţia Mondială de Dans Sportiv) pentru amatori şi WDC (World Dance Council) pentru profesionişti.
În România fenomenul apare încă din anul 1980, dar mascat deoarece nomenclatura vremurilor de odinioară nu permitea aşa ceva. Federaţia Română de Dans Sportiv se înfiinţează în anul 1991, obţinând personalitatea juridică în anul 1995 şi devine membră a Comitetului Olimpic Român în anul 1997. Fenomenul "dans sportiv" se răspândeşte rapid în toată ţara, ajungând astăzi să fie în primele trei sporturi ca număr de sportivi legitimaţi, iar pe plan mondial să se bată de la egal la egal cu ţările care au scris istorie în acest sport.
În anul 1999 ia fiinţă la Galaţi, A.S.Fantezia care pleacă la drum cu 2 perechi şi peste 100 de copii şi adulţi. Anul 2000 aduce în oraşul de la Dunăre prima competiţie naţională organizată de către club, primele rezultate remarcabile la clasele mici de dans şi printr-o coincidenţă "nefericită" şi primul concurs la Brăila organizat de noua filială a Fanteziei, Asociaţia Sportivă Fantezia-Filiala Brăila. De atunci şi până în 2010 au fost organizate 14 concursuri naţionale (10 la Galaţi şi 4 la Brăila), din care trei Campionate Naţionale, în 2007 Campionatul Naţional pe secţiuni de dans, iar în 2008 şi 2009 Campionatul National de 10 dansuri. Primul titlul este adus la Galaţi de perechea Dragoş Răuţă - Andreea Adam în cadrul Festivalului Naţional Studenţesc de Dans Sportiv, iar până în prezent sportivii clubului gălăţean au reuşit în 19 ani să obţină numai puţin de 53 de titluri de campioni naţionali (trei dintre ele fiind ale actualei antrenoare Andreea Adam), 35 vicecampioni, 24 medalii de bronz în cadrul Campionatelor Naţionale pe secţiuni de dans, Campionatul Naţional de 10 dansuri, Campionatul Naţional Under 21 şi Campionatul Naţional pe clase de dans. În urma acestor rezultate obţinute la Campionatele Naţionale s-au reuşit calificarea la: 23 de Campionate Mondiale, unde au concurat în 14 finale unde au obţinut numai puţin de 5 titluri de Vicecampioni mondiali, 4 medalii de bronz, 3 locuri IV, un loc V şi un loc VII, 8 Campionate Europene cu un bilanţ care vorbeşte de la sine: 2 titluri de Vicecampioni europeni, 4 medalii de bronz, un loc VI şi un loc VII în finale.
Toate evoluţiile de excepţie ale perechilor din cadrul clubului Fantezia au adus convocări la echipa naţională a României, cu care am obţinut titlul suprem în 2014 la Stuttgart/Germania şi vicecampioni europeni în 2016 la Cambrils/Spania în cadrul Campionatelor Europene pe echipe. La toate aceste super rezultate dacă mai adăugam locurile II şi IV în cadrul Cupelor Europene şi titlul de Vicecampioni Balcanici, putem spune că dansul sportiv la Galaţi şi-a făcut pe deplin datoria având la conducere o echipă de antrenori super dotaţi din toate punctele de vedere. "Pe plan naţional am participat în medie la 26 de competiţii pe an, cu un palmares de invidiat: 384 de locuri I, 280 locuri II, 175 locuri III la care se pot adăuga cu mândrie cele 17 locuri I, 8 locuri II şi 11 locuri III obţinute la Cupa României. Toate aceste rezultate au făcut ca oraşul de la Dunăre să fie cunoscut în toate colţurile ţării începând de la Timişoara la Botoşani, de la Constanţa la Satu Mare, iar pe mapamond s-a cântat imnul la Stuttgart, iar tricolorul României a fost prezent peste tot în lume, purtat cu mândrie de dansatorii sportivi de la Fantezia. Singurul titlul care le lipseşte fanteziştilor este locul I mondial pe care sperăm, din tot sufletul, să-l obţinem anul viitor", a concluzionat "tata" şi preşedintele de la Fantezia, Marian Adam.


Articole înrudite