29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Întâlnirea luptătorilor filosofi: competiţia de Aikido “Hanami Sakura 2024” (FOTO)
Întâlnirea luptătorilor filosofi: competiţia de Aikido “Hanami Sakura 2024” (FOTO)

Duminică, 14 aprilie 2024, la ora 9 dimineaţa, sensei Aura Ledaru a dat semnalul de deschidere a unui eveniment organizat de Clubul Sportiv Sakura Kiai Galaţi şi care a fost găzduit de Sala de Judo a Complexului Sportiv Dunărea Galaţi. Numele competiţiei este inspirat din termenul japonez “hanami” care semnifică obiceiul de a privi admirativ florile de cais sau de cireş, într-o plimbare sau un picnic. Perioada tipică din Ţara Soarelui Răsare în care se practică această armonizare nu frumuseţea naturii este între sfârşitul lui martie şi începutul lui mai.
Şi nu întâmplător competiţia gălăţeană poartă acest titlu pentru că celebrează o ramură a artelor marţiale, Aikido, care poartă o filosofie a păcii şi neagresivităţii. Prin înţelegerea superioară a ceea ce numim luptă, Aikido asigură comportamentului uman coerenţă şi stabilitate. Practicantul de Aikido se angajează pe o cale care-l conduce dincolo de limitele corpului şi spiritului luate separat şi la capătul căreia se va regăsi pe sine, mai senin şi înţelept.
Aikido, un stil de luptă pur defensiv, prin tehnicile şi principiile sale, imită elementele naturii, atât în calmul cât şi în înlănţuirea lor. În procesul de învăţare al Aikido-ului se recurge la exemple, comparaţii şi metafore nu numai pentru a explica un lucru sau altul, ci mai ales, pentru a concretiza sau vizualiza anumite tehnici sau atitudini.
Clubul gălăţean “Sakura Kiai” a stabilit ca scopul evenimentului să fie “Sărbătorirea încheierii anului sportiv 2023, evidenţierea sportivilor cu rezultate mari la diverse evenimente naţionale şi internaţionale, demonstraţie de arte marţiale cu premierea celui mai bun sportiv prezent la eveniment”. În acelaşi timp obiectivele declarate ale clubului în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport Galaţi  au fost:
- susţinerea activităţii de performanţă la nivelul copiilor şi juniorilor,
- atragerea viitorilor practicanţi în toate artele marţiale prezente la eveniment,
- încurajarea practicării activităţilor fizice şi sportive, în mod continuu,
- atragerea şi stimularea copiilor, fără nici o discriminare în mod liber şi voluntar pentru practicarea activităţilor fizice într-un cadru organizat,
- promovarea valenţelor olimpismului şi a fair-play-ului.
Doamna Aura Ledaru, preşedinta clubului Sakura Kiai, înfiinţat acum 21 de ani, este organizatoarea evenimentului, având titlul de sensei (titlul japonez ce defineşte un maestru sau învăţat), antrenor de arte marţiale, centură neagră 5 Dan Aikido şi vice-preşedintele Federaţiei Române de Aikido. Din principiile de viaţa şi sportive ale doamnei Aura Ledaru, putem cita: “Ai grijă de cei dragi, protejează-ţi sufletul şi mergi pe drumul tău. Cine te vrea, va lupta să fie lângă tine. Cine te preţuieste, te va urma oriunde ai fi. Pentru cine vei fi important se va zbate să te aibe alături. Nu ceda niciodată în faţa nimănui dacă sufletul tău simte că nu e bine. Şi bucură-te de fiecare zi din viaţa ta, căci trece repede. Nu alerga după nimeni dacă nu te vrea, pleacă de unde nu eşti dorit, oamenii potriviţi te vor găsi şi îşi vor dori să le fii tovarăş de drum prin viaţă. Dar să nu faci compromisuri niciodată”.
Co-organizatorul competiţiei, Direcţia Judeţeană de Sport, prin reprezentantul său, doamna Daniela Antipov, a oferit participanţilor diplome, cupe şi medalii, în plus, micii curajoşii practicanţi de Aikido s-au îndulcit şi cu o ciocolată binemeritată. FOTO, mai jos!


Articole înrudite