17 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cireşi japonezi şi jocuri de apă! Fostul Parc CFR din Galaţi a fost redeschis (FOTO)
Cireşi japonezi şi jocuri de apă! Fostul Parc CFR din Galaţi a fost redeschis (FOTO)

Primăria municipiului Galaţi informează că s-au încheiat lucrările de modernizare a Parcului Carol I (fost Parc CFR), iar începând de luni, 21 august 2023, a fost redeschis oficial pentru public. Valoarea totală a investiţiei cu fonduri europene a fost de aproape 10 milioane de lei.

Acest parc emblematic pentru Galaţi a devenit acum unul dintre cele mai frumoase şi moderne din oraşul nostru. Iată că astfel de locuri de relaxare şi petrecere a timpului liber sunt din ce în ce mai multe în oraş şi vă asigur că vom continua demersurile pentru înfrumuseţarea şi modernizarea parcurilor atât de îndrăgite de gălăţeni”, a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

În Parcul Carol I a fost montat gazon şi s-au plantat 114 arbori, din care 45 de cireşi japonezi. Foişorul a fost reabilitat şi a fost amenajată o alee istorică ce punctează câteva date importante din istoria oraşului. Parcul are cinci zone cu funcţii specifice. În zona de intrare şi aleea centrală este o platformă pietonală cu jocuri de apă, dar şi o alee centrală cu paviment din dale cu inserţii de iarbă şi două oglinzi de apă (fântâni cu jeturi). Urmează zona de alei pietruite şi înierbate simple cu vegetaţie în trepte ce formează un mic spaţiu cu vedere la lac. O altă zonă este cu gradene şi cascadă, iar zona de agrement are loc de joacă şi echipamente de fitness. În plus, a fost amenajată şi o zonă specială pentru animale companie.

Au fost amenajate spaţiile verzi şi aleile pietonale, s-a instalat mobilier nou, precum şi echipamente de fitness şi echipamente de joacă pentru copii, s-a refăcut împrejmuirea şi s-a instalat iluminat ambiental cu corpuri led, s-au realizat reţele noi de apă şi canalizare, precum şi sistem de irigaţie. Mai mult, parcul beneficiază şi de instalaţie de supraveghere video. A fost amenajată toaleta şi un punct de colectare selectivă a deşeurilor şi e prevăzută amplasarea a două chioşcuri pentru alimentaţie publică, conectate la reţeaua de apă şi energie electrică.

Valoarea totală a proiectului finanţat prin POR 2014-2020 a fost de 9.613.081,87 lei, iar cofinanţarea de la bugetul local a fost de 192.261,63 lei.

Parcul Carol I este menţionat de către Gheorghe N. Munteanu Bârlad în lucrarea „Galaţii” între parcurile existente în oraş în anul 1927. În anul 2020, Consiliul Local Galaţi a hotărât schimbarea denumirii Parcului CFR în Parcul Carol I, având în vedere rolul definitoriu pe care Regele Carol I l-a avut în istoria României, inclusiv în istoria oraşului Galaţi, precizează Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi. FOTO, mai jos!


Articole înrudite