21 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cu gâtul sfârtecat, într-o baltă de sânge! Aşa a fost găsit Virgil Paţilea, gălăţeanul ucis de câinele vecinului
Cu gâtul sfârtecat, într-o baltă de sânge! Aşa a fost găsit Virgil Paţilea, gălăţeanul ucis de câinele vecinului

Incident şocant la Roşcani, judeţul Galaţi, duminică seară, 16 iulie 2023, în jurul orelor 20.00, unde un bărbat, Virgil Paţilea (foto ), în vârstă de 47 de ani, a fost găsit mort, cu plăgi adânci muşcate la nivelul gâtului, lângă un câine din rasa Amstaff, pe care se dusese să îl hrănească.

«Când a intrat fata, câinele era la capul lui!»

Nepoata sa, de 14 ani, a fost cea care l-a găsit şi, cu greu, a scăpat de animalul agresiv. "Când a intrat fata, câinele era la capul lui, în momentul în care s-a apropiat, s-a ridicat câinele de pe gâtul lui şi a muşcat-o şi pe ea de mână. Fratele meu a mai intrat în curte, că l-a lăsat proprietarul să dea mâncare la animale, dar acum nu ştiu ce s-a întâmplat. S-a dus să îi dea de mâncare câinelui şi nu pot să ştiu ce s-a întâmplat. Dacă nu intervenea poliţia cu un spray să îl îndepărtăm, nu putea nimeni intra", povestea Laurenţiu Paţilea, fratele bărbatului mort.

Câinele ucigaş, apărat de stăpân: «Îl am de 4 ani, nu era agresiv!»

Proprietarul câinelui nu îşi explică atacul. "Am câinele de 4 ani, nu era un câine agresiv. Nu ştiu ce s-a întâmplat, nici eu nu îmi imaginez. Băiatul ăsta care a murit era prietenul meu, de 4 ani venea la mine, nu în fiecare zi, dar el venea mai mereu, îi dădeam un bănuţ, era de-al casei. Eu i-am zis băiatului să nu îi dea drumul din ţarc, dar când am venit acasă la 2 dimineaţa era ţarcul deschis. Sunt foarte şocat, era prietenul meu cel mai bun, nu vreau să mai aud de câine", a spus Ioan Rusu, proprietarul câinelui.

Sătenii dau vina pe caniculă sau chiar... alcool

Oamenii din sat dau vina pe caniculă, alţii spun că poate bărbatul era băut şi a dat drumul câinelui din ţarc. "Eu, părerea mea, cred că de la caniculă. Câinele era cuminte, era educat, era îngrijit, din cauza caniculei a atacat fără să vrea", crede un sătean. "Da, era câinele închis în ţarc, dar nu ştiu, unii zic în sat că ar fi fost băut şi ar fi vrut să îi dea drumul să îl plimbe, nu ştiu", spune alt sătean.

Medicii au intrat cu greu în curte

Medicii nu au mai avut ce să îi facă bărbatului când au putut intra în curte. "Echipajul de la Tg.Bujor s-a deplasat şi a constatat că era vorba de un bărbat căzut în curte, lângă care se afla un câine mare, agresiv, care nu le permitea intrarea. Pacientul era decedat, cu o plagă muşcată în regiunea gâtului, în partea stângă, cu o hemoragie foarte mare. Foarte probabil, decesul s-a produs prin exsangvinare, în urma muşcăturii", a explicat dr. Mihai Polinschi, director medical SAJ Galaţi.

Furia câinelui oprită cu spray lacrimogen

Poliţiştii anchetează cazul. "Echipajul de poliţie a folosit un spay cu efect iritând lacrimogen asupra câinelui şi au reuşit să îl îndepărteze, permiţând astfel accesul echipajului ambulanţei. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru infracţiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi cele cu privire a deţinerea câinilor agresivi sau periculoşi", a declarat ag.pp. Ciprian Stoica, IPJ Galaţi.

Medicul veterinar Cornel Gingăraşu: «Câinii izolaţi în ţarcuri se sălbăticesc!»

Care sunt cauzele care au făcut ca animalul să devină atât de agresiv se vor stabili în cursul anchetei, dar sunt multe posibilităţi. "Câinii care stau în curte izolaţi în ţarcuri, în curţi sau în gospodării, unde nu sunt scoşi la plimbare, ei se sălbăticesc. Cât despre caniculă, eu nu am văzut niciodată studii ştiinţifice care să lege irascibilitatea sau agresivitatea animalelor de căldură. Pe de altă parte, singurul factor care ar putea, eventual, să îi facă să devină mai agresivi, este deshidratarea, dar căldura în sine (popular se zice că turbează din cauza căldurii), nu... E posibil, şi dacă trăiesc într-un mediu lipsit de afecţiune să cauzeze astfel de stări", a explicat dr. Cornel Gingăraşu, medic veterinar. Poliţiştii continuă cercetările în acest caz.

Tragicul eveniment a fost anunţat de Monitorul de Galaţi în articolul "Gălăţean muşcat mortal de gât de un câine din rasa Amstaff".


Articole înrudite