21 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fă bine ca să fim bine! Se caută voluntari pentru copiii abandonaţi din Galaţi
Fă bine ca să fim bine! Se caută voluntari pentru copiii abandonaţi din Galaţi

Ajungem MARI, cel mai mare program educaţional pentru copiii instituţionalizaţi din România, începe o nouă campanie de recrutare de voluntari care să vină în sprijinul celor 70 de copii din Galaţi. Copiii au nevoie de 30 oameni buni care să le devină prieteni, modele, pe care să se bazeze în momente importante din viaţa lor.
Conform datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, peste 42.000 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială la sfârşitul anului 2022. Dintre aceştia, aproximativ 12.000 de copii cresc în afara unui mediu familial, în instituţii de stat: centre de plasament, căsuţe şi apartamente de tip familial şi au nevoie cel mai mult de ajutor.

Voluntarii schimbă cu paşi mici lumea copiilor abandonaţi

Copiii din sistemul de protecţie îşi trăiesc viaţa cu griji, frici şi anxietate. Simt că nu au putere să meargă mai departe şi să lupte cu traumele emoţionale. Cu ajutorul unei reţele de voluntari în Bucureşti şi în 24 de judeţe din ţară, Ajungem MARI vine în sprijinul copiilor pentru a le oferi şansa la un viitor mai bun.
De 9 ani, peste 10.000 de voluntari şi-au dedicat 3 ore pe săptămână din timpul lor pentru a ajuta copiii instituţionalizaţi să se integreze în societate, să aibă o viaţă mai bună. Îi ajută la teme, merg cu ei la muzeu, dau mai departe pasiunea lor, îi duc la antrenamente. Le oferă iubire, încredere şi afecţiune.
Am adunat în cei 9 ani peste 520.000 de ore de voluntariat pentru copiii din sistemul de protecţie. Pentru noi, nu e doar un număr, ci şansa reală ca aceşti copii să aibă o viaţă mai bună. Am văzut copii care şi-au descoperit pasiunea cu ajutorul voluntarilor, iar acum au transformat-o într-un job. Copii care au intrat la liceu sau la facultate cu note foarte bune, după ce fuseseră pe punctul de a nu trece clasa. Au învăţat să aibă încredere în ei, doar pentru că cineva i-a ascultat, a stat de vorbă cu ei şi i-a susţinut. Avem copii care au ieşit din sistemul de protecţie şi au devenit ei înşişi voluntari. Pentru că au înţeles forţa pe care o are acest «şi tu poţi» de a schimba viaţa unui copil mai puţin norocos. De la a fi abandonat la a fi parte dintr-o comunitate. Este datoria noastră să facem bine ca să fim bine”, spune Vivianda Nicolae, Vicepreşedinte Ajungem MARI.
Avem atât de multe de învăţat de la copiii din sistemul de protecţie. Cum să împarţi, cum să te bucuri de ceea ce primeşti, cum să spui «mulţumesc», dar, cel mai important, cum să zâmbeşti. Chiar dacă nu provin din cel mai vesel mediu, nici pe departe, au cele mai frumoase zâmbete din lume”, spune şi Denisa Agafiţei, voluntar Ajungem MARI.

Ce trebuie să ştii dacă vrei să devii voluntar Ajungem MARI

Copiii au mare nevoie de implicare şi stabilitate. E important ca voluntarii care se alătură programului să rămână cu ei o perioadă mai îndelungată, să nu dispară brusc din vieţile lor şi să fie abandonaţi din nou.
Orice modul de voluntariat dedicat copiilor şi tinerilor aflaţi în sistemul de protecţie - centre de plasament, centre de zi, centre în regim de urgenţă, apartamente de tip familial - durează 8 luni, din 15 noiembrie 2023 până în 30 iunie 2024.
Voluntarii ar urma să-şi petreacă 3 ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditaţii, şansa la o viaţă normală şi viitor. Copiii au nevoie de pregătire şcolară, consiliere vocaţională, excursii, şi mai presus de orice, de un prieten.
Vârsta minimă de recrutare este de 16 ani, fără limită superioară de vârstă. Voluntarii Ajungem MARI sunt în general adulţi, studenţi sau liceeni care au în comun dorinţa de a ajuta copiii abandonaţi. Ei devin pentru copii nu doar profesori şi prieteni mai mari, ci şi modele în viaţă, pentru că vrem ca tinerii şi copiii noştri să se simtă acceptaţi şi încurajaţi mereu.

Cum te înscrii în familia de voluntari Ajungem MARI

Oricine îşi doreşte să se alăture poate aplica în programul de voluntariat până pe 1 octombrie pe https://www.ajungemmari.ro/devino-voluntar/.
Voluntarii vor trece printr-un proces iniţial de selecţie şi pregătire necesar pentru toţi cei care ajung să lucreze cu copiii instituţionalizaţi. Nu se dau teste de cultură generală, dar sunt etape menite să ajute în procesul de selecţie a oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul şi sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung. La finalul modului, voluntarii pot alege să continue munca alături de copiii instituţionalizaţi, potrivit unui comunicat al Ajungem MARI, cel mai mare program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate; sunt peste 3.000 de copii sprijiniţi de voluntarii organizaţiei, în Bucureşti şi 24 de judeţe din ţară.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite