19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Hală nouă de producţie a mobilierului la Hanu Conachi. Vor fi create 72 de locuri de muncă
Hală nouă de producţie a mobilierului la Hanu Conachi. Vor fi create 72 de locuri de muncă

Galaţiul a semnat primul contract cu fonduri europene în cadrul Programului de Tranziţie Justă. Este vorba de un contract de aproape 53 de milioane de lei, din care aproximativ 34 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile obţinute de o firmă gălăţeană în cadrul apelului destinat întreprinderilor mici şi mijlocii.
Fondurile vor fi utilizate pentru a înfiinţa o hală nouă de producţie a mobilierului la Hanu Conachi, cu linie automată de producţie, linie automată pentru cutii de carton şi brichetare deşeuri, pompe de căldură şi sistem complet de panouri fotovoltaice.
"Noi locuri de muncă, dezvoltare şi utilizarea unor tehnologii moderne şi «verzi». Asta înseamnă să accesezi bani europeni prin Programul de Tranziţie Justă. Spre exemplu, doar în cadrul acestei investiţii vor fi create 72 de locuri de muncă. Şi nu e singura firmă din Galaţi care va accesa fonduri din Programul de Tranziţie Justă. Avem aproape 100 de companii gălăţene care au depus proiecte, din care 18 se pregătesc deja să semneze contractele de finanţare, celelalte fiind încă în diverse stadii de evaluare. Practic, pe acest apel destinat IMM-urilor, Galaţiul are aproape 84 de milioane de euro alocate, iar firmele din judeţul nostru au depus proiecte de aproximativ 175 de milioane de euro. Atât de mare este interesul pentru a accesa fonduri europene pe acest program, pentru a se dezvolta şi a crea noi locuri de muncă în Galaţi. De aceea, în cadrul nenumăratelor şedinţe ale grupului local de coordonare a acestui program în judeţul nostru, am încurajat în mod constant şi am sprijinit mediul de afaceri să depună proiecte şi să acceseze bani europeni prin Programul de Tranziţie Justă. Astăzi, sincer, mă bucur foarte mult să văd că, după ani de muncă,  încep să apară şi rezultatele, că firmele gălăţene au depus multe proiecte, că vom lua toţi banii alocaţi şi că vor fi create noi şi noi locuri de muncă, pentru că targetul nostru este ca la final, doar prin acest program de finanţare, să avem aproximativ 2000 de noi locuri de muncă”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Programul de Tranziţie Justă este un program cu fonduri europene, cu o valoare de peste 2,5 miliarde de euro, la care au acces doar şase judeţe din România.
Judeţul Galaţi are alocată suma de 387,5 milioane de euro pentru mai  multe categorii de beneficiari. Astfel, prin acest program special al Uniunii Europene, care sprijină trecerea la o economie mult mai prietenoasă cu mediu şi mai puţin poluantă, firmele gălăţene (microîntreprinderi, IMM-uri şi companii mari), autorităţile publice şi persoanele fizice pot accesa fonduri nerambursabile pentru diversificarea activităţii, retehnologizare, reconversia economică, crearea de noi locuri de muncă, montarea de panouri fotovoltaice sau fototermice, modernizarea transportului public sau eficientizarea energetică a locuinţelor.
Apelul destinat IMM-urilor, în valoare de aproape 84 de milioane de euro, s-a încheiat în luna mai, în acest moment fiind în desfăşurare apelul destinat microîntreprinderilor, care pot accesa până la 200.000 de euro. Proiectele pot fi depuse până pe 28 iunie, urmând să fie deschise şi apelurile pentru persoane fizice, instituţii publice şi companiile mari.
Grupul teritorial realizat la nivelul judeţului Galaţi, coordonat de către Consiliul Judeţean, este cel care a lucrat intens, alături de mediul de afaceri din Galaţi şi de alţi parteneri sociali, la realizarea Programului Teritorial pentru o Tranziţie Justă si va avea un rol important în monitorizarea acestui mecanism de finanţare, potrivit CJ Galaţi.


Articole înrudite