18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Închisoare cu executare pentru trei medici - cadre universitare la Facultatea de Medicină Galaţi
Închisoare cu executare pentru trei medici - cadre universitare la Facultatea de Medicină Galaţi

După ce în aprilie 2023, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a unor medici, cadre didactice la Facultatea de Medicină din Galaţi, iată că a venit şi pronunţarea Curţii de Apel Galaţi, ca urmare a apelului făcut de inculpaţi la pronunţările date de Tribunalul Galaţi.
Este vorba despre:
- ŞINCAR DORINA CERASELLA, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, condamnată pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- GRECU GINA PĂUNIŢA, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, condamnată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- ZALIMOV ANTOANELA ANDREEA, medic stomatolog, condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă,
- MIUŢĂ CAIUS CĂLIN, medic stomatolog şi lector universitar în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
Dorina Cerasella Şincar, Gina Păuniţa Grecu şi Antoanela Zalimov au pretins şi primit de la mai mulţi candidaţi diverse foloase sub formă de bani şi produse alimentare în schimbul divulgării subiectelor în cadrul unui examen de rezidenţiat.
Curtea de Apel Galaţi a dat condamnări mai aspre decât Tribunalul, care dădu-se condamnări cu suspendare.
Astfel, au fost admise apelurile declarate de Parchetul de pe lângă lângă ICCJ – DNA – Serviciul Teritorial Galaţi şi de inculpata Grecu Gina Păuniţa împotriva sentinţei penale nr. 141/15.03.2023 a Tribunalului Galaţi şi a desfiinţat în parte sentinţa penală apelată şi, în rejudecare, a hotărât să o condamne pe inculpata Şincar Dorina Cerasella la pedeapsa de 2 ani închisoare şi 200 zile – amendă cu valoarea unei zile – amendă de 110 lei (total de plată 22.000 lei), pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă.
În plus, aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a ocupa o funcţie în învăţământul universitar public sau privat, pe o perioadă de 1 an, la care se adaugă pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor de a ocupa o funcţie în învăţământul universitar pe durata executării pedepsei principale.
De asemenea, instanţa o condamnă pe inculpata Şincar Dorina Cerasella la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită şi la 1 an închisoare pentru comiterea infracţiunii de folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare şi 22.000 lei amendă penală, la care adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse (1 an), Şincar Dorina Cerasella urmând să execute, în final, pedeapsa de 3 ani închisoare şi 22.000 lei amendă penală şi aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a ocupa o funcţie în învăţământul universitar – 3 ani şi încă 1 an, pe lângă pedeapsa principală rezultantă.
Grecu Gina Păuniţa a fost condamnată la pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare şi 200 zile – amendă cu valoarea unei zile – amendă de 40 lei (total de plată 8.000 lei), pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă şi aplică pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a desfăşura activitatea de membru/secretar al unei comisii de examen în cadrul unei universităţi de stat sau private, pe o perioadă de 1 an, precum şi pe durata executării pedepsei principale.
Instanţa o mai condamnă pe Grecu Gina Păuniţa la pedeapsa de 9 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Drept pentru care, aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 8 luni închisoare şi 8.000 lei amendă penală, la care adaugă 1/3 din cealaltă pedeapsă (3 luni), inculpata Grecu Gina Păuniţa urmând să execute, în final, pedeapsa de 1 an şi 11 luni închisoare şi 8.000 lei amendă penală.
Smeu (fostă Zalimov) Antoanela Andreea a fost condamnată la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor, pe o perioadă de 2 ani.
Curtea de Apel a mai respins ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Şincar Dorina Cerasella şi Miuţa Caius Călin împotriva sentinţei penale nr. 141/15.03.2023 a Tribunalului Galaţi şi ia act de retragerea apelului declarat de inculpata Smeu (fostă Zalimov) Antoanela Andreea împotriva sentinţei penale nr. 141/15.03.2023 a Tribunalului Galaţi.
Asta înseamnă că Miuţă Caius Călin rămâne cu pedeapsa dispusă de Tribunalul Galaşi de 1 an şi 4 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, dar cu suspendarea executării pedepsei de 1 an şi 4 luni închisoare sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Citeşte şi:

Cadre didactice ale Universităţii Dunărea de Jos Galaţi reţinute pentru trafic de influenţă şi luare de mită

Patru medici stomatologi, doi dintre ei fiind cadre universitare, trimişi în judecată de DNA


Articole înrudite